Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Νόαμ Τσόμσκι: Αυτές είναι οι δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης


Αυτές είναι οι δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης

1. Η τεχνική της διασκέδασης

Πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, η τεχνική της διασκέδασης συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και από τις μεταλλαγές που αποφασίστηκαν από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, με ένα αδιάκοπο καταιγισμό διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών....

Η τεχνική της διασκέδασης είναι επίσης απαραίτητη για να αποτραπεί το κοινό από το να ενδιαφερθεί για ουσιαστικές πληροφορίες στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της Ψυχολογίας, της Νευροβιολογίας και της Κυβερνητικής. «Κρατήστε αποπροσανατολισμένη την προσοχή του κοινού, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμαλωτισμένη σε θέματα χωρίς καμιά πραγματική σημασία.



Κρατήστε το κοινό απασχολημένο, απασχολημένο, απασχολημένο, χωρίς χρόνο για να σκέφτεται· να επιστρέφει κανονικά στη φάρμα με τα άλλα ζώα». Απόσπασμα από το Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους.

2 . Η τεχνική της δημιουργίας προβλημάτων, και στη συνέχεια παροχής των λύσεων

Αυτή η τεχνική ονομάζεται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Πρώτα δημιουργείτε ένα πρόβλημα, μια «έκτακτη κατάσταση» για την οποία μπορείτε να προβλέψετε ότι θα προκαλέσει μια συγκεκριμένη αντίδραση του κοινού, ώστε το ίδιο να ζητήσει εκείνα τα μέτρα που εύχεστε να το κάνετε να αποδεχτεί.



Για παράδειγμα: αφήστε να κλιμακωθεί η αστική βία, ή οργανώστε αιματηρές συμπλοκές, ώστε το κοινό να ζητήσει τη λήψη μέτρων ασφαλείας που θα περιορίζουν τις ελευθερίες του. Ή, ακόμη: δημιουργήστε μια οικονομική κρίση για να κάνετε το κοινό να δεχτεί ως αναγκαίο κακό τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών.

3. Η τεχνική της υποβάθμισης

Για να κάνει κάποιος αποδεκτό ένα απαράδεκτο μέτρο, αρκεί να το εφαρμόσει σταδιακά κατά «φθίνουσα κλίμακα» για μια διάρκεια 10 ετών. Μ' αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν ριζικά νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός) στις δεκαετίες του 1980 και 1990. Μαζική ανεργία, αβεβαιότητα, «ευελιξία», μετακινήσεις, μισθοί που δεν διασφαλίζουν πια ένα αξιοπρεπές εισόδημα· τόσες αλλαγές, που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση, αν είχαν εφαρμοστεί αιφνιδίως και βίαια.

4. Η στρατηγική της αναβολής (Σαλαμοποίηση)

Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσετε ως «οδυνηρή αλλά αναγκαία», αποσπώντας την συναίνεση του κοινού στο παρόν, για την εφαρμογή της στο μέλλον. Είναι πάντοτε πιο εύκολο να αποδεχτεί κάποιος αντί μιας άμεσης θυσίας μια μελλοντική. Πρώτα απ'όλα, επειδή η προσπάθεια δεν πρέπει να καταβληθεί άμεσα.


Στη συνέχεια, επειδή το κοινό έχει πάντα την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «όλα θα πάνε καλύτερα αύριο» και ότι μπορεί, εντέλει, να αποφύγει τη θυσία που του ζήτησαν. Τέλος, μια τέτοια τεχνική αφήνει στο κοινό ένα κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να συνηθίσει στην ιδέα της αλλαγής, και να την αποδεχτεί μοιρολατρικά, όταν κριθεί ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για την τέλεσή της.


5 . Η στρατηγική του να απευθύνεσαι στο κοινό σαν να είναι μωρά παιδιά

Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν έναν αφηγηματικό λόγο, επιχειρήματα, πρόσωπα και έναν τόνο ιδιαιτέρως παιδικό, εξουθενωτικά παιδιάστικο, σαν να ήταν ο θεατής ένα πολύ μικρό παιδί ή σαν να ήταν διανοητικώς ανάπηρος.


Όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται να εξαπατηθεί ο θεατής, τόσο πιο παιδιάστικος τόνος υιοθετείται από τον διαφημιστή. Γιατί; «Αν [ο διαφημιστής] απευθυνθεί σε κάποιον σαν να ήταν παιδί δώδεκα ετών, τότε είναι πολύ πιθανόν να εισπράξει, εξαιτίας του έμμεσου και υπαινικτικού τόνου, μιαν απάντηση ή μιαν αντίδραση τόσο απογυμνωμένη από κριτική σκέψη, όσο η απάντηση ενός δωδεκάχρονου παιδιού». Απόσπασμα από το «Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».

6. Η τεχνική του να απευθύνεστε στο συναίσθημα μάλλον παρά στη λογική

Η επίκληση στο συναίσθημα είναι μια κλασική τεχνική για να βραχυκυκλωθεί η ορθολογιστική ανάλυση, επομένως η κριτική αντίληψη των ατόμων. Επιπλέον, η χρησιμοποίηση του φάσματος των αισθημάτων επιτρέπει να ανοίξετε τη θύρα του ασυνείδητου για να εμφυτεύσετε ιδέες, επιθυμίες, φόβους, παρορμήσεις ή συμπεριφορές...

7. Η τεχνική του να κρατάτε το κοινό σε άγνοια και ανοησία

Συνίσταται στο να κάνετε το κοινό να είναι ανίκανο να αντιληφθεί τις τεχνολογίες και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιείτε για την υποδούλωσή του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι πιο φτωχή, ώστε η τάφρος της άγνοιας που χωρίζει τις κατώτερες τάξεις από τις ανώτερες τάξεις να μη γίνεται αντιληπτή από τις κατώτερες». Απόσπασμα από το «Ὀπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».

8. Η τεχνική του να ενθαρρύνεις το κοινό να αρέσκεται στη μετριότητα

Συνίσταται στο να παρακινείς το κοινό να βρίσκει «cool» ό,τι είναι ανόητο, φτηνιάρικο και ακαλλιέργητο.

9. Η τεχνική του να αντικαθιστάς την εξέγερση με την ενοχή

Συνίσταται στο να κάνεις ένα άτομο να πιστεύει ότι είναι το μόνο υπεύθυνο για την συμφορά του, εξαιτίας της διανοητικής ανεπάρκειάς του, της ανεπάρκειας των ικανοτήτων του ή των προσπαθειών του. Έτσι, αντί να εξεγείρεται εναντίον του οικονομικού συστήματος, απαξιώνει τον ίδιο τον εαυτό του και αυτο-ενοχοποιείται, κατάσταση που περιέχει τα σπέρματα της νευρικής κατάπτωσης, η οποία έχει μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα της αποχής από οποιασδήποτε δράση. Και χωρίς τη δράση, γλιτώνετε την επανάσταση!

10. Η τεχνική του να γνωρίζεις τα άτομα καλύτερα από όσο γνωρίζουν τα ίδια τον εαυτό τους

Στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, οι κατακλυσμιαία πρόοδος της επιστήμης άνοιξε μια ολοένα και πιο βαθιά τάφρο ανάμεσα στις γνώσει του ευρέως κοινού και στις γνώσεις που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ιθύνουσες ελίτ. Χάρη στη Βιολογία, τη Νευροβιολογία και την εφαρμοσμένη ψυχολογία, το «σύστημα» έφτασε σε μια εξελιγμένη γνώση του ανθρώπινου όντος, και από την άποψη της φυσιολογίας και από την άποψη της ψυχολογίας.
Το σύστημα έφτασε να γνωρίζει τον μέσο άνθρωπο καλύτερα απ' όσο γνωρίζει ο ίδιος τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το σύστημα ασκεί έναν πολύ πιο αυξημένο έλεγχο και επιβάλλεται με μια μεγαλύτερη ισχύ επάνω στα άτομα απ' όσο τα άτομα στον ίδιο τον εαυτό τους.

Και όμως για να καταρρεύσουν όλα αυτά αρκεί μια στιγμή αφύπνισης. Το «κόκκινο χάπι» που έλεγε ο Μορφέας στον Νέο στην ταινία Μatrix. Αν υπάρξει έστω μια φευγαλέα στιγμή αφύπνισης όλο το οικοδόμημα καταστρέφεται και πέφτει όπως μια κουρτίνα, και το κυριότερο η κουρτίνα αυτή δεν μπορεί να αναρτηθεί ξανά. Για αυτό σας παρουσιάζουμε τις 10 τεχνικές, μόλις τις παρατηρήσετε ότι συμβαίνουν γύρω σας και εφαρμόζονται κάθε μέρα, η αφύπνιση έρχεται νομοτελειακά. Για όποιον θέλει περισσότερη αφύπνιση ας διαβάσει το «σπήλαιο του Πλάτωνα» και θα ξημερώσει ένας καινούριος κόσμος.

23 σχόλια :

  1. Ανώνυμος10/1/20 15:45

    Μέσα Μαζικής Επιβολής τα έλεγα εδώ και πολλά πολλά χρόνια, ώ ελληναρά πατριώτα, όταν εσύ και οι απαρτίζοντες το συνονθύλευμα ανεμίζατε κάτι φυλλάδες που σου έταζαν σεισάχθεια και δραχμούλα.....

    Το ντιλίβερι μπόυ (κατά τεράστιον μπένυ), ο ταμτάκος (κατά χψ) και το κανίς των αμερικάνων (κατά ζωϊτσα) ας κόψει την πλακίτσα παριστάνοντας τον αντιαμερικάνο........

    (αλήθεια πόσο δούλεμα αντέχεις ακόμα ευγενέστατε κλαρινογαμπρέ μου??)

    Καλή χρονιά, είπαμε???, αν όχι τότε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!

    χψ

    Υ/Γ Λες ο Κούλης να σβουρίξει 'κανα χοντρό και να δω ομαδικά εγκεφαλικά και στους χαφιέδες του καραμανλή και στους κηπουρούς και σφογγοκολάριους του Γιωργάκη????

    αλλά δεν του τόχω, καθότι δεξιός είναι ο άνθρωπος....

    φιλούδια ελληναράδες μου και σιγά σιγά τα εθνικιλίκια...γιατί είμαι σίγουρος ότι δεν είσαστε διατεθιμένοι ούτε τον πυρετό σας να δώσετε για την πατρίδα, 1000% σίγουρος είμαι.....δυστυχώς νεοελληναρά μου..



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/1/20 15:54

    Και "μπαμπόγρια" μόκο, χουχούλιασε στο παραγώνι σου και άσε τις αριστεροσύνες, σαν τον καραγκιοζάκο, για άλλους, θα αρχινίσω να ξερνάω από τριανταφυλλάκο και δώθε και δε θα βρίσκεις τρούπα να κρυφτείς....

    Υ/Γ έτσι, θυμήθηκα κάτι παλιές "σβουνιές" και τόγραψα αυτό το σχόλιο..

    Κατάλαβες ότι ήρθα με βεντέμο...και αν έχεις άντερα (πολιτικά) και θάρρος γνώμης, ακούω όνομα για ΠτΔ.

    Πολιτικό όμως πρόσωπο, όχι άχρωμο άγευστο και άνευρο...

    Εγώ έχω "εκτεθεί" με τον Βαγγέλα, που ότι και να λέτε έχει όλο το πακέτο!!!!!! ΟΛΑΚΕΡΟ ΡΕΕΕΕ!!!!!!

    Υ/Γ Καλά προχθές στην ΕΤ1, έλιωσε κυριολεκτικά τον φαύλο υπουργό του μπουχέσα με την φράση "είναι αδύνατο να αποτύχεις σαν ΠτΔ"

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/1/20 16:11

    Λουκα Κατσελη.κυρια..................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/1/20 16:24

    Και τώρα ξαναθυμάμαι το κομπλεξικό ανθρωπάκι να αποχωρεί από τα έδρανα στη βουλή, όταν ο Μπένυ ανέβαινε στο βήμα.....απλά δεν άντεχε το ξέσκισμα....

    σκέψου τι θα πάθει άμα προταθεί για ΠτΔ...

    και γι αυτό άρχισε τα τσαλίμια της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, για να προλάβει εκβιάζοντας πρόταση για τον Βαγγέλη...

    Δεν έχει καταλάβει ακόμα, το καψερό, ότι προς το παρόν δεν μπορεί να ρυθμίσει τίποτα, μα ΤΙΠΟΤΑ!!!! αρκεί να το καταλάβουν οι δεξιοί....και αυτό είναι λιγουλάκι δύσκολο....

    Τόλμησε ο Κούλης να μην ψηφίσει τον Πάκη για ΠτΔ πριν 5 χρόνια...

    Δεν πρόκειται ούτε και τώρα να το κάνει, παρά το πρέσιγκ των καραμανλικών πρωτοστατούντος του Κακλαμάνη (ήθελε να γίνει Πρόεδρος της Βουλής και τώρα γαυγίζει υπέρ Πάκη)

    Αν τολμήσει και προτείνει τον Μπένυ (σας έκανα ανάλυση πριν κανα 2 μήνες για το γιατί) τότε ο καραγκιοζάκος της δήθεν μου τάχα μου αριστεράς θα ψάχνεται στο χώρο του κέντρου......

    ένα είναι σίγουρο (και αυτό τους τόχω πει) ότι οι κηπουροί και σφογγοκολάριοι του Γιωργάκη, θα νιώσουν πλέον καλά μέσα στο συνονθύλευμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (μην ξεχνάτε ότι ο σύριζα έχει όλους σχεδόν τους ΑΝΕΛ), αλλά να μην το μετρήσουν γιατί απλά αυτοί ήταν φευγάτοι πριν γίνει ο σύριζα κυβέρνηση και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν, γιατί κανείς δεν τους θέλει. Όσο αφορά τον απλό κόσμο ήδη έχει καταλάβει και του έχει απομυθοποιηθεί η αριστεράτζα της τεμπέλας....(ε ρε τι τους έχω σούρει από παλιά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/1/20 16:39

    Κάηκε η κυρία, όταν αβαντάρισε τον εθνολαϊκισμό και όταν συναγελάστηκε με τον Τσίπρα και Καμένο, όντας υπουργός του πρώτου μνημονίου (ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ που λέμε, δηλαδή ΠΑΣΟΚ...) και η κυρία κορκολογήθηκε να μην αναλώσει το πολιτικό της κεφάλαιο υπέρ της χώρας, όπως έκανε ο Μπένυ, αλλά ταυτίστηκε με την δήθεν μου τάχα ου αριστερά (για πόσο καιρό συζητούσε να υπουργοποιηθεί στον σύριζα, θυμάσαι???)

    Ρώτα τους γύρω σου, δεξιούς, πασόκους, και λοιπούς κεντροαριστερούς και θα δεις ότι δεν χαίρει εκτίμησης, άρα έχουμε το άχρωμο και το άγευστον.

    Τώρα η κυρία Λούκα δεν τόχει ΟΛΟ το πακέτο που απαιτούν οι δύσκολες μέρες που έρχονται, δηλαδή γνώση διεθνούς δικαίου, θητεία υπουργού εξωτερικών, θητεία υπουργού οικονομικών και συντονιστή σε δύσκολες στιγμές για το έθνος (πχ αντιπροεδρία σε χώρα στα τάρταρα) γνώση συνταγματικού δικαίου κλπ

    (εκτός και αν είσαι τόσο αφελής και πιστεύεις ότι τη χώρα την έβγαλε ο ταμτάκος από την χρεωκοπία και όχι τα μνημόνια...)

    Φίλε μου χρεωκοπήσαμε και ήρθαν τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια έφεραν την χρεωκοπία, τόσο απλά τόσο λιτά!!!)

    Και το σχέδιο σωτηρίας της χώρας από την άτακτη χρεωκοπία, όσο σκληρό και να ήταν, το δέχτηκε η δημοκρατική παράταξη και μετά οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις (οι γνωστοί μενουμευρωπαίοι) όταν η κυρία Λούκα συνομιλούσε για το πως θα ανέβει ο Τσίπρας και ο Καμένος στην εξουσία...

    Ρώτα λοιπόν τους γύρω σου, όποιας πολιτικής παράταξης, και θα εισπράξεις ένα "άσε μας ρε συ" για την εν λόγω υπερεκτιμημένη πολιτικό, αλλά καθόλα κυρία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/1/20 16:53

    Και επειδή είμαι εμμονικός στις απόψεις μου, γιατί απλά της εδράζω στον κοινό νου και όχι στο "έτσι μου" ας αναρωτηθείς απλά.

    1. Στους ψηφοφόρους ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, (ακόμα και ενός μεγάλου τμήματος συριζαίων) ποιος είναι πιο αποδεκτός, ο Μπένυ ή η Λούκα????

    2. Στην καθολική πλειοψηφία του λαού, ποιος έχει όλο το πακέτο, ο Μπένυ ή η Λούκα??

    Νομίζω ότι αυτά τα δύο ερωτήματα σου δίνουν και την απάντηση.

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/1/20 17:01

    Και για την ιστορία, η Λούκα από το 2013 είχε ενταχθεί στο σύριζα μαζί με μια κίνηση που είχε κάνει με τον Καστανίδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος10/1/20 17:13

    Και επειδή, όπως σου έχω γράψει, δίνω γραμμή, θα ξεκινήσει από απόψε κιόλας να συζητιέται το όνομα του Μπένυ στα πάνελς (μέχρι σήμερα το απέφευγάν) για να δούνε αντιδράσεις στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο και ιδίως στο καραμανλικό....

    Ο Σαμαράς δεν έχει καμία διαφωνία για τον Μπένυ,

    Ο μπουχέσας θέλει να κλείσει η σειρά για ΠτΔ από την κεντροαριστερά τώρα, έτσι ώστε να παίξει μπάλα σε 5 χρόνια (νέος θάναι ακόμα)

    Ο ταμτάκος θα λυσσάξει και θα βγάλει όλο του το κόμπλεξ και θα ξεβρακωεί περισσότερο, αλλά αυτό θα είναι καλό στη συσπείρωση των νεοδημοκρατών και στο ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι και θα εξιλεωθούν που δεν τον έβαλαν 1ο στο επικρατείας, αλλά και θα εμφανιστούν ως πόλος της κεντροαριστεράς.

    Το ΚΚΕ θα βγάλει την ίδια ανακοίνωση όποιον και να προτείνουν, αλλά οι κουμουνιστές ξέρουν να ξεχωρίζουν τους ικανούς και ας διαφωνούν.

    Απλά θα διαφωνίσουν οι κομιστές των επιστολών του Ιησού, οι εξωπουκαμισάδες, οι ψεκασμένοι (ανύπαρκτοί πλέον) και τα πιθήκια των ναζί, καθώς και το λεγόμενο παρεάκι της κουμουνδούρου πλαισιωμένο από τους κηπουρούς του Γιώργου...

    Τόσα απλά είναι τα πράματα, αλλά είπαμε έχουμε να κάνουμε με δεξιούς....

    χψ

    Υ/Γ το ξέρω, τα ίδια και τα ίδια γράφω, αλλά υπάρχει και το 10 και 2/10 και με την επανάληψη μόνο εμπεδώνει..χαχαχαχαχ


    Προσέξτε από σήμερα θα αρχίσει να συζητιέται ο Βαγγέλης έντονα!!!
    (αυτό πρέπει να γίνει και αυτή τη γραμμή έδωσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος10/1/20 17:15

    Και κάτι ακόμα.

    Ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί πριν, γιατί είναι όπλο στα χέρια του κούλη και για το εσωτερικό της ΝΔ και για την απλή "μπαχαλοποίηση" του τσιπράκου....

    τι δεν καταλαβαίνεις, κλαρινογαμπρέ μου???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος10/1/20 18:17

    Αν ο Πάκης δεν δεχθεί να είναι υποψήφιος (μόνον προταθείς από τον σύριζα) τι θα κάνει ο ταμτάκος???

    (απέτυχε να διασπάσει πάλι τη ΝΔ, όπως στις πρέσπες)

    Τότε θα προτείνει τη Λούκα!!!!!

    (μήπως εννοούσες αυτό, όταν πιο πάνω έγραφες για τη Λούκα???)
    (κρυφός σου πόθος που μπορεί να υλοποιηθεί....)

    (θα προσπαθήσει να διεμβολίσει ακόμα το ΚΙΝΑΛ)

    Το μόνο του ενδιαφέρον πώς θα διαλύει τα άλλα κόμματα....αλλά τον πήραν χαμπάρι και μην αποκλείεις, κλαρινογαμπρέ μου, τίποτα 2πλές εκλογές μέσα στο 2020....

    Μετά από αυτές, το ερώτημα είναι αν θα αντέξει 5 συνεχόμενες ήττες ο ταμτάκος....

    Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί το όνειδος της αριστεράς και η μεγαλύτερη πολιτική απάτη και απογοήτευση της 20ετίας...

    Αυτό έχεις αρχίσει να το καταλαβαίνεις, ελληναρά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος10/1/20 18:34

    Προς τους πελάτες των εθνολαϊκιστών.

    Άκου προγονόπληκτε πατριώτα,

    Το 2010 αληκτώντας στην πάνω και την κάτω πλατεία, ανάδειξες βαρεμένους, μυαλοκαμένους, ψεκασμένους, στοκαριασμένους και γενικά το συνονθύλευμα στον πολιτικό χώρο....

    Το 2015 ζαλίστηκες λίγο από την κωλοτούμπα του ταμτάκου, αλλά δεν πτοήθηκες και τον ξαναψήφισες για τα ακριβώς αντίθετα που σου έλεγε!!!!
    (τόσο πολύ τυφλός ήσουν)

    Το 2019 οδήγησες μαζικά τους αδιάφορους μέχρι τότε πολίτες στις κάλπες και έφεραν τη δεξιά αυτοδύναμη....



    Το 2020, σαν καλός πελάτης είσαι έτοιμος να δεχτείς τα μηνύματα (από τους πλασιέ των ΜΜΕ) των εθνολαϊκιστών πάλι, εξαιτίας του μεταναστευτικού και των ελληνοτουρκικών....

    ΠΡΟΣΕΞΕ!!!! Πάει πολλές φορές η στάμνα (λαϊνα) για νερό.....


    Υ/Γ και σούχω ξαναγράψει και παλιά ό,τι θα με πάρει και μένα ο διάολος και θα με σηκώσει, μαζί σου, αλλά εγώ θα σε φτύνω, όταν εσύ θα κρύβεσαι και θα μουτζώνεσαι....

    Δεν έχεις καμιά δικαιολογία, τώρα που οι μάσκες έπεσαν και απομυθοποιήθηκαν οι επαναστάτες και αποκαλύφθηκαν οι χαφιέδες του καραμανλισμού..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος10/1/20 18:48

    Για ΠτΔ θα ακολουθήσει μια ΒΑΡΙΑ πρόταση από το χώρο της κεντροαριστεράς!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος10/1/20 19:20

    καλα ρε χψ ειδες ποτε σου πανω απο 15 και 1/10 βαθμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος10/1/20 19:22

    πλακα θαχει ν αλλαξει το μικρο απο Βαγγελας σε Ελευθεριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος10/1/20 19:28

    Σε έχει σημαδέψει το 10 και 2/10 και μόνο με αυτό ασχολείσαι....δε φαντάστηκα ποτέ ότι θα σε πληγώσω τόσο....

    Μάτι μου, με τέτοιο λέγειν πούχω (και γράφειν) (φτου μου και πάλι φτου μου) ποιος θα μούβαζε κάτω από 19????

    Τόσα και τόσα έγραψα στο βαθμό κόλλησες??? Τέτοιον πόνο δεν τον φανταζόμουνα, εντάξει θα το γράφω όλο και πιο αριά, δεν θέλω να σε πληγώνω άλλο....θυμάμαι μοναχά τα παρακάλια του γέρου να σου δόκουν το χαρτί...

    άστο, που να το πάρει ο βελζεβούλ, άστο το ρημάδι μη με κάνεις κακό, χρονιάρες μέρες....τώρα έχω μεγάλο έργο, ανάδειξης προέδρου Δημοκρατίας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος10/1/20 20:53

    πλακα πλακα γινεται ο χαμος στο διαδικτυο με τον Βενιζελο για προεδρο της δημοκρατιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος10/1/20 22:20

    ασε ρε τις βλακειες που ειχες 19 και δε σπουδασες.απλα ο κοπριτης ο ρουφιανος σου ελεγε κουταμαρες.κατω απο 17 δεν ειχα ποτε μου.οι βαθμοι μου ηταν απο 16 μεχρι 20 κι εκανα εξαιρετικες σπουδες.πηρες και κατι λες.και πολιτικα κουταμαρες λες αλλα τι να λεμε τωρα.αφου την βρισκουν κι αλλοι με τις μπουρδες σου και σε ανεχονται να λες κουταμαρες στο ιερο της Γλανιτσιας καλα κανεις.μαλλον βλαβη εχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος10/1/20 22:22

    τι σπούδασες μάτι μου???? την αχαμνοξυστική??? χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος10/1/20 22:56

    ρε αντε να μου χαθεις.αυτην την σπουδασες εσυ ανοητε κι ακομα τη δουλευεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος10/1/20 22:58

    Να είμαι ειλικρινής, αμφιβάλλω πως θα προταθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος για ΠτΔ. Ωστόσο, μόνο και μόνο η υστερία που έχει προκληθεί στο άκουσμα του ονόματος του είναι απολαυστικότατη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος10/1/20 23:03

    Εσείς που ψηφίσατε Μητσοτάκη σας αξίζει Βενιζέλος για ΠτΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος10/1/20 23:12

    Αφου προτείνεις Βενιζέλο για ΠτΔ δεν ψηφίζω τον εκλογικό νόμο είπε η Φώφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος11/1/20 10:21

    Ο εκλογικός νόμος για να ισχύει στις επόμενες εκλογές θέλει 200 βουλευτές να αλλάξει.

    αφού ο ταμτάκος δεν συμφωνεί, δεν συγκεντρώνονται 200.

    ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουν 180,

    Ερώτηση

    Γιατί η Φώφη να ψηφίσει τον εκλογικό του Μητσοτάκη και να φανεί ότι είναι συμπλήρωμα??

    Τόσο απλά είναι τα πράματα μην βασανίζεσαι με πόθους....

    Και μένα θα μου φανεί έκπληξη να προτείνει ο κούλης τον Μπένυ για ΠτΔ (καθότι δεξιός ο άνθρωπος είναι), αλλά λέω αν το κάνει θα ρίξει το σύστημα υγείας στη διάλυση με τα εγκεφαλικά που θα μοιράσει.....

    χψ


    Υ/Γ σας υποσχέθηκα ότι θα γίνει συζήτηση για τον χοντρό και αυτό γίνεται...


    Βγήκαν, κάτι που το παίζουν δημοσιογράφοι, και αρχίζουν να τον απαξιώνουν με το PSI

    (μάλιστα ένας γιδοβοσκός που γυρίζει τα κανάλια και είναι συριζικότερος των συριζαίων, τον θυμάμαι να ουρλιάζει παλιά σε κάτι ραδιοφωνικούς σταθμούς του Σωκράτη...)

    καιρός είναι να ακούσουμε και τα γερμένα υποβρύχια, γιατί σίγουρα θα ακούσουμε για τους τηλεφωνικούς αριθμούς που ήσαν λογαριασμοί, σίγουρα θα ακούσουμε για τη λιστα Λαγκάρντ που έκρυψε το στικάκι (παρότι το δικαστήριο ομόφωνα αθώωσε τον Διώτη με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παράνομο αποκτηθέν αποδεικτικό υλικό, όπως έλεγε δηλαδή ο Βαγγέλης)

    Υ/Γ Ο Μητσοτάκης έχει μια ευκαιρία να γίνει Κυριάκος αντί κούλης...αλλά ούτε και εγώ το βλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.