Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Σύγχρονη Ελλάδα και Ρουσφέτι

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους ,"βασιλεύουν "στη χώρα μας οι “πελατειακές σχέσεις”. Ο εκάστοτε πολιτικός προκειμένου να εκλεγεί, έταζε σε πολίτες διορισμό στο δημόσιο. Αν εκλεγόταν, πραγματοποιούσε μαζικούς διορισμούς, οι οποίοι μέχρι και το 1911 δεν ήταν ακόμα μόνιμοι. Οπότε σε κάθε εκλογική διαδικασία, ανάλογα με το ποιος κέρδιζε τις εκλογές, διόριζε τη “πελατεία“ του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και απολυόταν η πελατεία της προηγουμένης κυβέρνησης.

Έτσι γαλουχήθηκαν, γενεές επί γενεών Ελλήνων. Να στοιβάζονται οι πολίτες κατά χιλιάδες στα γραφεία βουλευτών για ένα ρουσφέτι. Έχει μείνει στην ιστορία ο Ι. Κωλέττης, βουλευτής και πολλάκις πρωθυπουργός του 19ου αιώνα στη χώρα μας, ο οποίος καλούσε τον κόσμο σπίτι του, προκειμένου να του εξασφαλίσει άμεσα μια θέση στο δημόσιο. Τέτοιους ψήφιζε -και ψηφίζει- ο κόσμος. Βέβαια, θα έλεγε κανείς ότι θα ήταν και ανόητος κάποιος αν δεν “ έτρεχε” στο σπίτι του –κάθε– Κωλέττη, μιας που του είχαν έτοιμη και προσφερόμενη μια δουλειά, πηγαίνοντας απλά σε ένα …σπίτι.




(Ο Ι.Κωλέττης )

Η πλειοψηφία των πολιτικών που πέρασαν από τη χώρα, έτσι κέρδιζαν ψηφοφόρους και εκλέγονταν. Άλλες τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις πολιτικών του 19ου αιώνα, πέραν του Ι. Κωλέττη, ήταν οι Δ. Βούλγαρης και Θ. Δηλιγιάννης, οι οποίοι, επίσης, είχαν ως “ ψωμοτύρι “ επανεκλογής το ρουσφέτι. Εις όλη αυτή τη διαφθορά, ίσως ο Χ.Τρικούπης ήταν ένας από τους ελάχιστους που προσπάθησαν να εξορθολογήσουν το δημόσιο.




(Ο Χ.Τρικούπης)

Όταν κάποια στιγμή εξελέγη πρωθυπουργός, ψήφισε νόμο περί προσλήψεως και προαγωγής στο δημόσιο στη βάση συγκεκριμένων προσόντων και κριτήριων ΑΣΕΠ, σε μια προσπάθεια του να περιθωριοποιήσει τον παλαιοκομματισμό. Παρόλα αυτά, λίγα χρόνια αργότερα, αυτός ο νομός καταργήθηκε από τον Θ. Δηλιγιάννη.




(Ο Θ.Δηλιγιάννης)

Εν πολλοίς, οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν ήταν τίποτα άλλο από μια μάχη για το ποιό κόμμα θα διόριζε τους δικούς του “πελάτες". Αντίστοιχα, όσοι δεν ήταν “πελάτες“ του εκάστοτε κόμματος, που κέρδιζε τις εκλογές, τους “έτρωγε” το μαύρο σκοτάδι. Σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης, δηλαδή ,όλοι εκείνοι που ήταν μέχρι πρότινος διορισμένοι στο δημόσιο, διέτρεχαν κίνδυνο να απολυθούν και, εν τέλει,αντικατασταθούν από άλλους της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης. Έτσι η δημοσιουπαλληλία στη Ελλάδα απέκτησε υπέρ το δέον σπουδαιότητα.

Γι' αυτό, και κατ' ουσίαν, δανειζόμασταν μεγάλα ποσά ως χώρα από τη δεκαετία του '80 και έπειτα. Για να μπορούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να πληρώνουν τους διορισμένους “πελάτες “ τους. Έτσι, μεταξύ άλλων, αυξήθηκε και το χρέος μας και φτάσαμε στην κρίση.




Όμως, ποσό έντιμο είναι το ρουσφέτι; Πόσο έντιμο είναι απέναντι στους ανέργους της χώρας μας, που δεν φίλησαν ποτέ “κατουρημένες ποδιές” πολιτικών έχοντας αξιοπρέπεια; Πόσο έντιμο είναι να διορίζεται κανείς στο δημόσιο, ανεξάρτητα από τα προσόντα του; Από που και ως που θα πρέπει να πληρώνει ο φορολογούμενος τους αργόμισθους που υπάρχουν σε αυτό; Και από που και ως που, εν τέλει, ο αργόμισθος θεωρείται εργαζόμενος;

Τα κρατικιστικά κόμματα, που είτε κυβέρνησαν είτε όχι, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αργόμισθοι στο δημόσιο. Ότι δεν υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που πάνε στην Υπηρεσία τους και πάνε για ψώνια …στην Ερμού, αμέσως αφού κρεμάσουν το σακάκι τους. Ότι δεν υπάρχουν τεμπέληδες που δεν προσέρχονται καν στον χώρο εργασίας τους, καλυπτόμενοι από τους “κομματικούς” προϊστάμενους τους. Στη τελική, αν πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν, λοιπόν,αντιπαραγωγικοί δημόσιοι υπάλληλοι, τότε γιατί δεν κάνουν μια σοβαρή αξιολόγηση; Τι φοβούνται; Στην πραγματικότητα, δεν προβαίνουν σε καμία σοβαρή αξιολόγηση, γιατί επρόκειτο να εντοπιστούν αργόμισθοι που είναι “δικά τους παιδιά”, τους οποίους οι ίδιοι διόρισαν.

Στην χώρα μας θα πρέπει να γίνει σοβαρή αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα. Δεν ξέρω από ποια κυβέρνηση, άλλα επιβάλλεται να γίνει. Επιβάλλεται να εντοπιστούν οι αργόμισθοι και να απολυθούν. Να παραμείνουν μόνο οι ευσυνείδητοι και να προσλαμβάνονται αυστηρά μόνο όσοι διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα. Να καταργηθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο, και να προσλαμβάνονται ή απολύονται ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας. Να εισαχθεί, επιτέλους, η πληροφορική και η τεχνολογία στο Δημόσιο, και να καταργηθεί το “χαρτί” δια παντός. Τέλος, να ποινικοποιηθεί ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ το ρουσφέτι.

Μόνο έτσι θα είναι δυνατή η μείωση των φόρων, περιστέλλοντας αξιοκρατικά τις δημόσιες δαπάνες. Και με τη μείωση των φόρων και την άριστη λειτουργία του δημόσιου τομέα, θα υπάρξει ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας και άρα μείωση της ανεργίας. Το Δημόσιο δεν είναι "μαγαζί" κανενός κόμματος για διορισμό στρατιών "κολλητών" και πρώην ...αφισοκολλητών. Το προσωπικό του Δημοσίου θα πρέπει να είναι άρτια καταρτισμένο, προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας με το μικρότερο δυνατό κόστος.

4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος27/11/19 17:09

    να μας σχολιασει ο χψ..και για το γερο του νοσοκομειου και για το ρουσφετι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/11/19 21:27

    Οργισμένη παραίτηση του δ/κτή της 114ΠΜ των Mirage 2000: «Δεν έχω αεροσκάφη και με αναγκάζουν να εξυπηρετώ μετανάστες»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/11/19 21:27

    κι αυτο να μας το σχολιασει αν ξερει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/11/19 00:57

    Ελένη Ζαβόλη ·

    λιγο χιουμορ......Οι γυναίκες είναι πολύπλοκα όντα...
    Αν την φιλήσεις, είσαι αγενής
    Αν δεν την φιλήσεις, δεν είσαι άντρας
    Αν την παινέψεις, λες ψέματα
    Αν δε την παινέψεις είσαι άχρηστος
    Αν συμφωνείς με ότι θέλει, σε σέρνει από τη μύτη
    Αν διαφωνείς, δεν έχεις κατανόηση
    Αν την βλέπεις συχνά, βαριέται
    Αν όχι, σε κατηγορεί για αδιαφορία
    Αν προσέχεις το ντύσιμό σου το κάνεις για να αρέσεις στις άλλες
    Αν δεν το προσέχεις, δεν νοιάζεσαι για αυτήν
    Αν ζηλεύεις, λέει ότι είναι κακό
    Αν δεν ζηλεύεις, δεν την αγαπάς
    Αν "κανείς κίνηση" γρήγορα, δεν την σεβάστηκες
    Αν δεν κάνεις, δεν σου αρέσει
    Αν την φιλάς μια στις τόσες, σε λέει ψυχρό
    Αν την φιλάς συχνά, λέει ότι την εκμεταλλεύεσαι
    Αν δεν την βοηθήσεις να κάνει κάτι, δεν έχεις τρόπους
    Αν την βοηθήσεις, είναι απλώς ακόμα μια αντρική τακτική για να την "ρίξεις"
    Αν μιλάς, θέλει να ακούς
    Αν ακούς, θέλει να μιλάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.