Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Με την τεχνολογία σκοτώνουν τη δημοκρατία - Η δικτατορία των εφήμερων εντυπώσεων


Δημήτρης Κωνσταντακόπουλο

Σε ολόκληρο τον 20ό αιώνα, οι προσπάθειες να περιορισθεί ή να καταργηθεί η δημοκρατική αρχή έπαιρναν κυρίως τη μορφή αστυνομικής ή στρατιωτικής βίας, πραξικοπημάτων και δικτατοριών, κάτι που εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα σε μερικές χώρες, αν και σε πολύ μειωμένο αριθμό εν σχέσει με τον προηγούμενο αιώνα. Με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945, τέτοιες μέθοδοι παύουν να χρησιμοποιούνται στην αναπτυγμένη Δύση, με την εξαίρεση της Νότιας Ευρώπης, όπου παρέμειναν σε ισχύ έως το 1974-75.

Μια επιστροφή των καθαρά κατασταλτικών μεθόδων σημειώνεται πάντως στη Δύση μετά την οικονομική κρίση του 2008. Στην Ελλάδα αίφνης, οι μνημονιακές κυβερνήσεις κατήργησαν πρακτικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ενώ εντονότατες διεθνείς πιέσεις ασκήθηκαν για να ακολουθήσει η χώρα την πολιτική που της επιβλήθηκε από τα έξω, σε μεγάλο βαθμό καταργώντας την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η πρωτοφανής σε έκταση και ένταση άγρια καταστολή που ασκείται στη Γαλλία εδώ και ένα χρόνο εναντίον των Κίτρινων Γιλέκων.


Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται και στη Δύση, όπως και σε όλο τον κόσμο, προσπάθειες περιορισμού ή και ολοσχερούς κατάργησης της δημοκρατικής αρχής, με άλλα μέσα όμως, όχι με την αστυνομία και τον στρατό. Διατηρείται μεν ο δημοκρατικός τύπος διακυβέρνησης, καταργείται όμως σταδιακά η ουσία του, μεταξύ των άλλων και η δυνατότητα των ψηφοφόρων να κάνουν ελεύθερα και ορθολογικά τις επιλογές τους. Πάντα οι οικονομικά ισχυροί χρησιμοποιούσαν την ισχύ τους για να επηρεάσουν και να παραμορφώσουν τη λαϊκή βούληση. Αυτό που τώρα έχει προστεθεί είναι οι εκπληκτικές τεχνολογικές δυνατότητες που διαθέτουν για να το κάνουν.

Όχι μόνο δεν λείπουν τα χρήματα και τα εργαλεία για κάτι τέτοιο, αλλά αυξάνονται θεαματικά κάθε χρόνο που περνάει. Αθροιστικά, υπολογίζεται ότι ξοδεύτηκαν 6,5 δισ. δολάρια με σκοπό να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και για τον Πρόεδρο και για το Κογκρέσο το 2016, σύμφωνα με άρθρο των Asian Times. Το ρεκόρ αυτό ξεπεράστηκε ήδη φέτος στην Ινδία, όπου δαπανήθηκαν περίπου 8,6 δισ. δολάρια στις βουλευτικές εκλογές. Προφανώς κανείς δεν θα ξόδευε τέτοια αστρονομικά ποσά, αν δεν ήξερε ότι ξοδεύοντάς τα θα τα έπαιρνε πίσω στο πολλαπλάσιο.

Η παραπλάνηση μέσω της διαφήμισης
Η διαφήμιση --όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν-- είναι ένα ισχυρό μέσο επηρεασμού του εκλογικού σώματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση των ανθρώπων, αλλά πολύ συχνότερα χρησιμοποιείται για την παραπλάνηση τους. Στη θεωρούμενη πλέον επιτυχή διαφημιστική καμπάνια της ιστορίας, μια πασίγνωστη καπνοβιομηχανία χρησιμοποίησε καουμπόηδες, προκαλώντας μια υποσυνείδητη σύνδεση ανάμεσα στα προϊόντα της και την απόκτηση φυσικής και ιδίως σεξουαλικής Ρώμης. Οι περισσότεροι από αυτούς του καουμπόηδες πέθαναν στη συνέχεια από καρκίνο του πνεύμονα και ένας από πνευμονοπάθεια. Δύο έπαιξαν σπουδαίο ρόλο, πριν πεθάνουν, στην εκστρατεία για τη λήψη μέτρων κατά του καπνίσματος στις ΗΠΑ.


Ο γνωστότερος παγκοσμίως θεραπευτής από το κάπνισμα Allen Carr παρατήρησε στα βιβλία του ότι οι καπνοβιομηχανίες βρήκαν ακόμα και τρόπο να εκμεταλλεύονται προς όφελός τους την ίδια την αντικαπνιστική εκστρατεία! Πράγματι, κοιτάξτε ένα σημερινό πακέτο τσιγάρα. Τα δύο τρίτα του περιτυλίγματος καλύπτονται από μια εικόνα φρίκης, που δείχνει τα αποτελέσματα του τσιγάρου. Το ένα τρίτο είναι η λαμπερή εικόνα της μάρκας.

Αν η φρίκη ήταν ικανή να σταματήσει τον καπνιστή να καπνίζει θα το είχε κάνει ήδη, γιατί γνωρίζει τις συνέπειες του καπνίσματος προτού αγοράσει τα τσιγάρα. Αυτό που κάνει στο ασυνείδητο του καπνιστή είναι να τον τρομοκρατήσει. Ενστικτωδώς κάνει την παράλογη επιλογή, ταυτίζεται δηλαδή περισσότερο με τη λαμπερή μάρκα, παρά με την προειδοποίηση.

Θα ήταν πολύ επιτυχέστερη μια διαφημιστική εκστρατεία που δεν θα αντιπαρέθετε τη λαμπερή μάρκα στην φρίκη, αλλά τον υγιή στον άρρωστο άνθρωπο, παρέχοντας θετικά κίνητρα για διακοπή. Ανάλογες μεθόδους με αυτές της καπνοβιομηχανίας χρησιμοποιούν σήμερα και οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων για να εκτρέψουν σε ανώδυνες για τις ίδιες ατραπούς τη συζήτηση για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και να αποφύγουν, όσο το δυνατόν, τη λήψη μέτρων εναντίον τους.

Η παραπλάνηση μέσω της τηλεόρασης
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το όλο νευρικό μας σύστημα, διαμορφωμένο υπό πολύ διαφορετικές φυσικές και κοινωνικές συνθήκες στο διάστημα δεκάδων χιλιάδων χρόνων, δεν έχει συχνά τα εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες μορφές παραπλάνησης. Είναι χαρακτηριστικό το συμπέρασμα μιας μελέτης του ΜΙΤ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο τα fake news γίνονται περισσότερο πιστευτά από τα αληθινά νέα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική, από την άποψη αυτή, η γενίκευση της χρήσης του όρου "αφήγημα" (παραμύθι δηλαδή) στην πολιτική αργκό της εποχής μας, όπως και όρων όπως "μετα-αλήθεια" και "μετα-δημοκρατία", κατά τη συνάντηση των ισχυρών στο Νταβός πρόπερσι.

Στη διαφήμιση ήρθε, όμως ,να προστεθεί η μαζική είσοδος της τηλεόρασης στα νοικοκυριά κατά τον 20ό αιώνα που επίσης είναι ένα ισχυρότατο δυνητικό μέσο παραπλάνησης. Η εικόνα είναι ισχυρότερη από οποιοδήποτε λογικό επιχείρημα και θεωρείται κατ’ αρχήν πιστευτή. Διαλέγοντας κάποιος τις εικόνες που θέλει να δείξει υποβάλλει το συμπέρασμα που θέλει στον τηλεθεατή, ο οποίος δεν έχει ούτε τη δυνατότητα να ελέγξει την πληροφορία, ούτε καλά καλά να αντιδράσει στον χρόνο που του προβάλλεται. Ένα καθεστώς δικτατορίας των εφήμερων εντυπώσεων δημιουργείται στον καταναλωτή, εν προκειμένω στον τηλεθεατή.

Βέβαια, καμιά φορά, ο υπερέλεγχος των ΜΜΕ μπορεί να γίνει μπούμερανγκ:

Πρώτον, αρχίζει να ξεγελά αυτούς που ελέγχουν την πληροφόρηση, γιατί αρχίζουν κι αυτοί να εκλαμβάνουν την προπαγάνδα τους σαν πραγματικότητα. Εξαφανίζοντας την κριτική από τη δημόσια σφαίρα, καταλήγουν να μην ξέρουν πως να την αντιμετωπίσουν.
Δεύτερον, γιατί μακροχρόνια η κοινή γνώμη στομώνει κι αρχίζει να αμφισβητεί τα πάντα.
Πρόσφατα, στη Γαλλία έπεσε στα Κίτρινα Γιλέκα η πρόταση να αφιερώσουν το 40ό Σάββατο των διαδηλώσεών τους, στις 17 Αυγούστου, στο θέμα του Χονγκ Κονγκ. Η πρόταση δεν βρήκε απήχηση και ένα βασικό επιχείρημα με το οποίο οι περισσότεροι την απέρριψαν ήταν το εξής: «Δεν ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται στον Χονκ Κονγκ, αφού όμως οι κύριες τηλεοράσεις και εφημερίδες έχουν πάρει το μέρος των διαδηλωτών κάποιο λάκκο έχει η φάβα!»


26 σχόλια :

  1. Ανώνυμος29/9/19 09:48

    Ευστρατια Σουραβλα
    Από την Καβάλα που βρέθηκε χθες ,ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε την δήλωση που είχε κάνει από την Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζοντας το μεταναστευτικό ως απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.
    Αυτές όμως είναι βαρυσήμαντες δηλώσεις που σίγουρα δεν γίνονται και δεν επαναλαμβάνονται χωρίς λόγο .
    Τι εννοεί ;
    --Την πληθυσμιακή αλλοίωση μέσω οργανωμένου Εποικισμού που ούτως ή άλλως συνιστά έγκλημα πολέμου βάσει της συνθήκης της Γενεύης του άρθρου 49 του 1949;
    --Την αύξηση της εγκληματικότητας και τον κίνδυνο τρομοκρατίας ;
    --Την είσοδο ατόμων που εισέρχονται χωρίς χαρτιά δηλώνοντας ό,τι αυτά θέλουν και ακόμη και τζιχαντιστών στην χώρα όπως διαρρέεται ;
    --Την είσοδο οργανωμένου στρατού από την Τουρκία είτε δολιοφθορέων ,κατασκόπων ή κομάντος με το πρόσχημα του "μετανάστη"που θα δράσουν όταν έρθει η ώρα ;
    --Ατόμων που θα οργανώσουν τα πλήθη πατώντας πάνω στο θρησκευτικό τους συναίσθημα ;
    Και ΤΙ μέτρα ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ για την ασφάλεια την οποία οι ίδιοι επικαλούνται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο ;
    Μια από τα ίδια με τον Σύριζα ;
    Και γιατί όλους αυτούς τους κρατούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας ;
    Θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις οικογένειες σε ανοικτές δομές και τους άνδρες χωρίς χαρτιά να τους βάλουν σε κλειστές δομές εφ όσον αρσενικός σε μάχιμη ηλικία μόνος του και χωρίς χαρτιά μπορεί να θεωρηθεί σαφώς πιο ύποπτος για την άμεση τουλάχιστον εσωτερική ασφάλεια της χώρας σε σχέση με μια οικογένεια που έχει παιδιά να προστατεύσει παρά το γεγονός πως πολλά παιδιά αρπάχτηκαν και χρησιμοποιούνται ως παραπέτασμα καπνού και ειδικά μετά την πτώση της Ιντίμπλ.
    Εστω όμως κι έτσι ,δεν παύει να είναι ένας αρχικός διαχωρισμός από το να τους έχει όλους να κινούνται όπου θέλουν και όπως θέλουν χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει κανείς τις κινήσεις τους .
    (Ευστρατία Σουραβλά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/9/19 21:38

    Δεν μας ενδιαφέρουν οι απόψεις της κυρίας Σουραβλά να γράφεις τις δικές σου απόψεις αν έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/9/19 00:52

    εσυ εχεις..απαντησε..δε θα μας κανονισεις τι θα γραφουμε..μπητι βλακας εισαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/9/19 08:49

    Μια μικρή ευχάριστη έκπληξη είχα το πρωί καθώς ερχόμουν. Ανάμεσα στις μουσικές, τις δημοσιογραφικές κουβέντες και τις συνεντεύξεις έπεσε και το "μότο" του σταθμού. Ποιο ήταν; Στην αρχή τα λόγια του γέρου Καραμανλή και μετά "Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελλάδα"! Συγκινήθηκα! Επιτέλους βρήκε μια δημόσια θέση η φωνή των περισσότερων Ελλήνων! Κι αν μόνη της η φωνή της Μακεδονίας δεν ήταν αρκετή για να πείσει για το δίκιο της, η άσχημη εξέλιξη στο μεταναστευτικό θα πείσει και τον πιο δύσπιστο για το προδοτικό της πολιτικής που δεχτήκαμε πρώτα απ΄την αριστερά και μετά σαν σκυταλοδρομία και από τη δεξιά!

    Η Κυβέρνηση εκλιπαρεί εμμέσως πλην σαφώς την Ευρώπη να βοηθήσει στο σταμάτημα των μεταναστευτικών ροών. Προσπαθεί να πείσει και τον Ερντογάν! Φωνάζει για Συνθήκη Σέγκεν, για Συμφωνίες και Διεθνές Δίκαιο. Φωνάζει δηλαδή στους εχθρούς μας, καλυμμένους και φανερούς, για να πειστούν πως η δική μας ασφάλεια και τα δικά μας συμφέροντα έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τα δικά τους! Μιλάει εξ΄ονόματος μιας Ενωμένης Ευρώπης που η ενότητά της λειτουργεί μόνο για να μας διαλύσει!
    Αγαπητοί μου, αυτά τα σκέφτεται ο κόσμος πριν την παράδοση στον εχθρό! Όταν έχεις παραδοθεί "ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ" και με τα γόνατα να σέρνεσαι, απλά θα επιταχύνεις την κλωτσιά που περιμένει....

    Δε μπορούμε να περιμένουμε τίποτα απ΄ τα κόμματα. Ας συστήσουμε Εθνοφυλακές σε κάθε χωριό και πόλη. Άμεσα. Γνώμη μου. Αν θέλει η Κυβέρνηση ας μας ακούσει, έστω και την τελευταία στιγμή... Τόσο χάλια τα κάναμε που τώρα χρειάζεται και πονηριά και όπλα για να σωθεί η πατρίδα μας!

    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/9/19 09:07

    ερπύστριες και στρατιωτικά εμβατήρια!

    σου εύχομαι να μη βρεθείς ποτέ σε θέση οικονομικού ή κλιματικού μετανάστη και πολύ περισσότερο πρόσφυγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος30/9/19 13:23

    Πολύ σωστά 09:07. Συμφωνώ απόλυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος30/9/19 13:42

    Φασιστοειδείς αναρτήσεις!!

    Ας συστήσουμε Εθνοφυλακές σε κάθε χωριό και πόλη. Άμεσα.

    χρειάζεται και πονηριά και όπλα για να σωθεί η πατρίδα μας!

    8:49
    ...................................................
    εφημερίδα εφ.συν

    Την αναβάθμιση της Εθνοφυλακής και των ακροδεξιών μηχανισμών καταστολής ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό» με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και την ενίσχυση της άμυνας φαίνεται ότι σχεδιάζει η...
    κυβέρνηση με μπροστάρη τον νέο υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

    Από τον Εμφύλιο

    Υπενθυμίζεται ότι τα «Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης» πρωτοσυστάθηκαν το 1948 εν μέσω Εμφυλίου με απόφαση του ΓΕΣ. Εκπαιδεύονται χωριστά από τις μονάδες του στρατού ξηράς, όμως συχνά συμμετέχουν από κοινού με τις κανονικές μονάδες σε διακλαδικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά όπως ο «Παρμενίων». Δεκάδες είναι οι καταγραφές επικίνδυνων περιστατικών στα οποία εμπλέκονται μέλη διάφορων εθνοφυλακών.

    Φασιστοειδή, μέλη ενός τοπικού Τάγματος Εθνοφυλακής, μετέβησαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018 στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», νοτιοανατολικά των Φούρνων, για να υψώσουν σημαία και να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα ακροδεξιού εθνοφύλακα, ο Μπαντέμης, όπως μας ενημέρωνε ο «Στόχος», διψούσε για μουσουλμανικό αίμα όντας ένας sniper που θα «τους στέλνει στον Αλλάχ από μακρυά...». Καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2018 τελεσίδικα σε 10 χρόνια κάθειρξης και έχασε την ιδιότητα του εθνοφύλακα...
    efsyn.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος1/10/19 09:59

    13.42 δεν τους αφησε το ΓΕΝ να υψωσουν καμμια σημαια.ενας γραφικος αποστρατος το οργανωνε.μη γραφεις ανακριβειες.η μονη σημαια που υψωθηκε παρανομα ηταν απο τις αρχες της καρπαθου στα ιμια το 1996 για την οποια δεν κατσανε στο εδωλιο οπως προβλεπει ο νομος για κατι τετοιους θερμοκεφαλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος1/10/19 10:02

    09.07 κατσε καλα ουτε εσυ εχεις βρεθει οποτε μην το λες σε μενα πεστο σε σενα.αλλαοπως το βλεπεις σιγουρα θα βρεθεις αν οχι εσυ τα παιδια σου.καντε τη οσοι δεν ξερετε τι σημαινει πατριδα..δεν κανουμε εκστρατεια εμεις οι ελληνες..για την πατριδα μας μολαμε για το εσωτερικο της συγκεκριμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος1/10/19 10:48


    χψ που σου χρειάζεται να σε κουτουπώσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος1/10/19 10:56

    ανοιξε τα στραβα σου κι ασε το χψ να ειναι παγκοσμιος πολιτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος1/10/19 10:57

    Νίκος Σταθόπουλος
    ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΤΑΓΗ στο πεπρωμένο, που κατασκευάζει για μας, η παγκοσμιοποιητική Επικυριαρχία, εμπεδώνεται η διάκριση "πρόσφυγας - μετανάστης", ώστε να αποκτήσει κύρος και νομιμότητα το πλημμύρισμα του τόπου από εστίες αλλοδαπών...με τους προβολείς στραμμένους έντεχνα στην "ανθρώπινη τραγωδία", τυπικοποιείται εκλογικευμένα ο άτυπος αναλογικός εποικισμός της εκποιούμενης "εθνικής" επικράτειας...και στα νησιά θα παραμένει μια "κρίσιμη μάζα", και στην ενδοχώρα θα συγκροτείται μια παράλληλη πολιτισμική δομή...κάθε φορά θα στήνεται μια Μόρια, μια απανθρωπιά υπό πολιτική σκοπιμότητα, και μέσω αυτής θα ψυχαναγκάζεται η κοινωνία σε βολικές "ακρότητες" και, κυρίως, αυτοκαταστροφικές προσαρμογές...καμιά αποφασιστικότητα ενάντια στην ΕΕ, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, και όλους τους γενεσιουργούς παράγοντες, μια πλήρης αποδομητική αυτοαναγωγή στο στάτους της Παγκοσμιοποίησης...οι δεξιές μάζες θα αυνανίζονται με ένα "επιτέλους, η απαραίτητη πυγμή.." και τα αριστερά μεταποίμνια θα έχουν λόγο να καμώνονται τον "ριζοσπαστικό ανθρωπισμό"...πάνω στα μπάζα μιας περιφρονημένης πατρίδας, κάτω από τα πλαστικά σημαιάκια του γκλομπαλισμού της θεάς Αγοράς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος1/10/19 11:26

    09.07 κατσε καλα ουτε εσυ εχεις βρεθει οποτε μην το λες σε μενα πεστο σε σενα.

    ωραία λογική ! δηλ. αν δεν έχεις βιαστεί δεν ξέρεις τι σημαίνει βιασμός.
    αν δεν έχεις ζήσει τον πόλεμο δεν ξέρεις τι σημαίνει το χωρίο σου να γίνεται αμμοχάλικο.

    όσο για την πατρίδα που επικαλείσαι ότι την αγαπάς, να ξέρεις ότι οι όμοιοί σου που τους διαβάζεις(thesecretrealtruth) και σε ντοπάρουν πάντα με τον κατακτητή ήταν και με κουκούλες κυκλοφορούσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος1/10/19 12:03

    άλλο που να ιδείς,,,,και άλλο που ν ακούσεις..

    δεν καταλαβαίνεις ότι αναμασάς χρυσαυγίτικες απόψεις ενώ το θέμα των προσφύγων είναι πολύ σοβαρό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος1/10/19 12:16

    αχαχα ειναι σοβαρο και στα παπαρια σου δηλ.κυπατζιδικη νοτροπια με το κρυψιμο εχεις.οσο για το χρυσαυτιτης μαλλον εισαι μ αυτα που λες..ασε που μπορει να μην εισαι ουτε ελληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος1/10/19 12:23

    11.26 κατσε καλα να πεις στον κηπουρο σου και στην υπηρετρια σου..αυτους που διαβαζεις εσυ και σ επηρεασαν ηταν με κουκουλες..ασε που εχεις και το φτυαρι με τη λασπη διπλα..κατσε εσυ λοιπον καλα.
    εμεις πολεμησαμε στους εθνικους αγωνες απο το 21 πλην του εμφυλιου που δε μετειχαμε με καμμια ιδιοτητα.γι αυτο κατσε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος1/10/19 12:41

    κάτσε καλά γιατί υποκινείς μίσος και έχθρα και αυτό διώκεται όταν μιλάς για εθνοφύλακες και ότι τα κόμματα δεν σου κάνουν τίποτα άρα μιλάς για αντιδημοκρατικές μεθόδους..κάτσε καλά λοιπόν γιατί αρκετά με τις χουντικές απόψεις σου..κάτσε καλά...άκω που σου λέω..αρκετά έγραψες..κάτσε καλά που μας απειλείς και από πάνω...αλλά σε απαλλάσω λόγω βλακείας..αλλά κάτσε καλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/10/19 23:19

      Εκτος απο στουρνος εισαι προβοκατορας επικινδυνος και φυσικα ηλιθιος.το σχολιο ζηταει απο την κυβερνηση να κανει εθνοφυλακη.βλακεια εχεις εσυ στο μυαλο σου.

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος1/10/19 13:19

    αν συνεχίσει να απειλεί τη δημοκρατία κυνηγείστε το δεν είναι πατριώτης αυτός..καλό στην πατρίδα θα κάνετε..εγώ δεν είμαι από το χωριό σας που ξέρω ότι είναι δημοκρατικό..μάλλον και αυτός δεν είναι μυγδαλιώτης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/10/19 23:21

      Ασε ρε ρουφιανε εισαι γνωστος απ το χωριο

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος1/10/19 13:29

    Δε μπορούμε να περιμένουμε τίποτα απ΄ τα κόμματα. Ας συστήσουμε Εθνοφυλακές σε κάθε χωριό και πόλη. Άμεσα. Γνώμη μου. Αν θέλει η Κυβέρνηση ας μας ακούσει, έστω και την τελευταία στιγμή... Τόσο χάλια τα κάναμε που τώρα χρειάζεται και πονηριά και όπλα για να σωθεί η πατρίδα μας!


    Και όμως αυτό το γράφει ένας εδώ μέσα και τον ανεχόμαστε..έτσι έλεγαν και οι χουντικοί..τα πολιτικά κόμματα δεν προσφέρουν τίποτα και ανέλαβαν οι εθνοσωτήρες..έτσι και το ανδρείκελο καλεί το λαό στα όπλα..με το πρόσχημα να σωθεί η πατρίδα...όπως οι χουντικοί...

    το σύνθημα των χρυσαυγιτών...αλήτες προδότες πολιτικοί...κάπως έτσι λέει και αυτός...εκτός αν είναι ηλίθιος και δεν καταλαβαίνει...παίζει κι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/10/19 00:22

      εχεις τραυματικα βιωματα απο κατοχη κι εμφυλιο.εχεις τη συμπαρασταση μας.θα τα ξεπερασεις με λασπη στον ανεμιστηρα και αλλα γιατροσοφια

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος1/10/19 13:42

    μαλλον χαζος ειναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος1/10/19 19:16

    μην το σκιαζετε ρε απο το χωριο μας ειναι κι αυτος και ας λεει..δε βλεπετε που μουγκαθηκε μπιτι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος1/10/19 23:33

    Ολα αυτα τα εγραψε ενας κατα του πρωτου σχολιου ριχνοντας λασπες με φανταστικους διαλογους με τον εαυτο του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος1/10/19 23:45

    13.29 που τελικα μιλας μονος αφου εγραψες και τα αλλα προβοκατορικα σχολια το πρωτο σχολιο ζηταει απ τη κυβερνηση να κανει εθνοφυλακη αλλα εισαι τοσο σκυλι που λες οτι σου κατεβει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.