Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Φαινόμενο Rashomon: Τι είναι και πώς επηρεάζει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα...


5 άνθρωποι στέκονται σε έναν δρόμο μιας πόλης, όταν ξαφνικά ακούγονται πυροβολισμοί. Κάποιοι από αυτούς κρύβονται, άλλοι τρέχουν, ενώ άλλοι παγώνουν σε εκείνο το σημείο. Όταν οι πυροβολισμοί σταματούν και το τοπίο καθαρίσει από τον καπνό, οι πέντε άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι έχουν γίνει μάρτυρες – έως ένα βαθμό – μιας βίαιης ανθρωποκτονίας.

Οι 5 άνθρωποι είναι πρόθυμοι να περιγράψουν στην αστυνομία την εκδοχή των γεγονότων, αλλά θα σκεφτείτε πως αφού ήταν μαζί θα έχουν την ίδια εκδοχή. Δυστυχώς, τα πράγματα σπάνια είναι έτσι. Και οι 5 μάρτυρες καταλήγουν να περιγράφουν τα πράγματα λίγο διαφορετικά ο καθένας. Αν και ο κύριος κορμός της ιστορίας μένει ο ίδιος – κάποιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη γωνία – κανείς δεν φαίνεται να συμφωνεί σε οτιδήποτε άλλο.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «Φαινόμενο Rashomon» και ονομάστηκε έτσι από μια ταινία του Akira Kurosawa που γυρίστηκε το 1950 και ονομάζεται Rashomon, στην οποία διάφοροι μάρτυρες σε ένα έγκλημα δίνουν ο καθένας τη δική τους εκδοχή για το γεγονός όταν καταθέτουν στον δικαστή. Η αλήθεια είναι αδύνατο να καθοριστεί εξαιτίας των πολλαπλών περιγραφών.

Αν και το φαινόμενο Rashomon είναι ιδιαίτερα γνωστό στο σύστημα δικαιοσύνης, επίσης εξηγεί πιο ευρείες εμπειρίες και γεγονότα, ακόμα και όσα συμβαίνουν για παράδειγμα μέσα σε ένα σπίτι. Όποιος έχει πολλά παιδιά γνωρίζει πώς ένα και μόνο συμβάν έχει διάφορες ερμηνείες, εκ των οποίων όλες ικανοποιούν τα συμφέροντα του καθενός. Το ίδιο συμβαίνει και στον εργασιακό χώρο.

Για κάποιους, ο λόγος ύπαρξης του φαινομένου είναι ξεκάθαρος: οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν τον εαυτό τους να φαίνεται καλός ακόμα και εις βάρος της αλήθειας. Επιστρέφοντας στο παράδειγμα της οικογένειας, το παιδί σας δεν θέλει να μπλέξει που ζωγράφισε τον τοίχο του σαλονιού, οπότε θα παρουσιάσει μια άλλη εκδοχή, στην οποία η ιδέα ήταν της αδερφής του.

Αν και αυτή η εξήγηση είναι πιθανή, δεν καλύπτει ολόκληρο το φαινόμενο Rashomon. Πολλοί από όσους καταλήγουν να παγιδεύονται στο φαινόμενο, το κάνουν με ειλικρινή πρόθεση να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της αλήθειας. Είναι πεπεισμένοι ότι λένε την αλήθεια. Το πρόβλημα είναι ότι δεν το κάνουν. Γιατί όμως; Όλα καταλήγουν σε τρεις παράγοντες: αντίληψη, μνήμη, αναφορά.


Η αντίληψή μας για τον κόσμο είναι λίγο διαφορετική. Από την ποιότητα των αισθήσεών μας μέχρι τις προκαθορισμένες έννοιες, ο τρόπος που ερμηνεύουμε ένα γεγονός πάντα θα διαφέρει από τον τρόπο των άλλων. Αυτό εξηγεί και το γιατί δύο άνθρωποι βιώνουν το ίδιο γεγονός, αλλά περιγράφουν διαφορετικές λεπτομέρειες. Ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται διαφορετικά τις πληροφορίες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τη μνήμη σαν ένα αρχείο υπολογιστή που βρίσκεται κάπου στον εγκέφαλο και περιμένει να ανοιχτεί. Η αλήθεια είναι διαφορετική όμως. Όταν ανακαλούμε μια ανάμνηση, το κάνουμε όπως την είχαμε σκεφτεί την τελευταία φορά. Κάθε φορά που ανακαλούμε μια πληροφορία, αυτή έχει τη συνέπειας της αλλαγής της ανάμνησης με διάφορους τρόπους, έτσι χάνεται η ακρίβεια, παρά τη σιγουριά μας ότι δεν χάνεται.

Η αρχική αντίληψη και η επακόλουθη ανάμνηση ενός γεγονότος – και οι τρόποι με τους οποίους και οι δύο είναι ανακριβή – συνδυάζονται και διαμορφώνουν την αναφορά μας. Ο τρόπος αναφοράς των πληροφοριών ενός ανθρώπου θα αλλάξει ανάλογα με τις διάφορες μεταβλητές.

Επιστρέφοντας στη σκηνή του εγκλήματος – πώς οι ερευνητές καταφέρνουν να συναρμολογήσουν μια ακριβή περιγραφή των γεγονότων, όταν ο καθένας αναφέρει και μια διαφορετική εκδοχή; Είναι η δουλειά τους να εντοπίζουν το φαινόμενο Rashomon και να χειρίζονται τις μεταβλητές αναλόγως.

30 σχόλια :

  1. Ανώνυμος20/6/19 10:03

    Στήριξες 4,5 χρόνια κυβέρνηση με τον Καμένο και τους ΑΝΕΛ!!!

    Ψήφισες στις ευρωεκλογές Κουντουρά!!!!!

    Θα ψηφίσεις τώρα Τέρενς Παπακώστα Χρυσοβελώνη !!!!!

    Μα φυσικά!!!!!!

    Για να μην έρθει η δεξιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/6/19 10:06

    Φαινόμενο Rashomon είναι κι αυτό...εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπεις.....

    Ο Τσίπρας αριστερός!!!!!! κάτι σαν τη χούντα που αυτο-ονομαζόταν δημοκρατία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/6/19 10:23

    Ψήφισε Κουλη και Φωφη. Ήρθε η ώρα του κεφαλαίου και της νεοφιλελε σοφίας Βανας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/6/19 11:39

    Τσίπρα θα λέτε και κλαίτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος20/6/19 12:34

    Μη μου πατάτε τον κάλο με τη Βάνα.....Θα ψηφίσω ότι μου πείτε αρκεί να μη μου θίξετε το γράμμα και το πνεύμα της σοσιαλδημοκρατίας που σηματοδοτούν Βάνα και Στάθης!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος20/6/19 12:39

    Απορία.

    Τι συμβαίνει και μειώνονται τα ποσοστά της Χ.Α. και ανεβαίνουν αυτά του ΣΥΡΙΖΑ?????

    Μήπως για να μην έρθει η δεξιά?????

    Ο Αλε(κ)σης τα έκανε τόσα καλά που φέρνει τον Κούλη αυτοδύναμο!!!!!

    Άντε βρε κουτούτσικο (αθάνατη Μαλβίνα...) και τον κόπρο της ραφήνας Πρόεδρο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος20/6/19 13:53

    αυτό το φαινόμενο ανήκει στην παραπανω κατηγορία;

    Ζούμε στη χώρα που ο #Μπογδανος θεωρείτε δημοσιογράφος-πολιτικός,ο #Μαρινακης επιχειρηματίας,ο Καλαβρυτων Αμβροσιος Άγιος,ο Ρεμος επαναστάτης, ο #Αδωνις δημοκράτης και ο #Μητσοτακης άφθαρτος πολιτικός καταλληλότερος πρωθυπουργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος20/6/19 14:37

    ΟΥΓΚ ΟΥΓΚ....ΟΥΓΚΑΛΟΣ!!!!!!

    Υ/Γ Θυμάσαι ευγενέστατε συντροφο-πατριώτη που ζητούσα "χριστιανό" να μου πάρει το κεφάλι????

    Και που ΄σαι ακόμα, τα πολλά είναι πίσω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος20/6/19 14:48

    Έσωσε το ασφαλιστικό!!!!!!!!

    Θα σώσει τα εθνικά!!!!!

    Ο Ανδριάντας θα στηθεί με τα πόδια στις μύτες για να αποχτήσει μπόι ή θα γίνει τσιουρούτικος?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος20/6/19 19:06

    ελυσιαξες βρε μολις ακουσες τον ογκολιθο να δηλωνει πολλυ μονος???δε σε μετραει μπιτι??gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος20/6/19 19:16

    ακου κ ενα πονηρο που λυνει απορια. αφου σας ψησανε στις δημοτικες να πατε μαζι τους για να καταφερουν να χτυπηθει ο αλεξης,και,βασικα, να σας κανουν να σκοτωθητε μεταξυ σας, ταυτοχρονα δοκιμαζανε και ενα σχεδιο.σε περιοχες και νομους που παιζεται η εδρα,θα υπαρξει απολυτη συνεργασια αναμεσα σε δυο.ξυπνιος εισαι καταλαβαινεις τι παιζει και ποιος εχει ζορια. ΑΝ ΔΕΝ ΠΗΡΑΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ...λυπαμαι.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος20/6/19 19:38

    οσο για τον σταθη...κουβαλαει την δικη του τρελλα οπως ολοι μας,παντα ομως εκλεγεται με ψηφο οχι σα κατι αλλους που μολις ακουσανε για ψηφο στη θεσσαλονικη εφτασε το σκατο στην αμασχαλη.σεβασμος λοιπον στον πιο γνησιο πασοκο που εχετε.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος20/6/19 23:35

    πάντα αντιβενιζελικός σα γνήσιος....βασιλικός!!!!

    Το βράδυ στις 7 του Ιούλη θα μπούνε πολλά στην παλάτζα και θα δούμε κατά πού θα γύρει....(εγώ πάντως είμαι παραδοσιακός, δεν το μαγαρίζω..έστω και αν αισθάνομαι εκβιαζόμενος)

    Τώρα και ο Βελόπουλος και οι χρυσαυγήτες με ψήφο βγαίνουν, αυτό για μένα δε σημαίνει τίποτα....(αυτό για το στάθη....) (ως προς το γνήσιος πασόκος, κατά πώς το εννοείς, δεν έχεις και άδικο..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος21/6/19 09:14


    ΝΔ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού έπρεπε να έχει δοθεί από το 2017
    Το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξαγγελία Τσίπρα
    Κυρ. Μητσοτάκης

    «Είμαι ο τελευταίος που θα δεσμευτεί για αύξηση του κατώτατου μισθού», έλεγε τον Ιούνιο του 2017, απευθυνόμενος σε συγκέντρωση εργαζομένων στον χώρο διανομής φαγητού, σε σούπερ μάρκετ και σε εταιρείες φύλαξης.

    και οι μακάκες αυξάνονται σε ρυθμό αυτοδυναμίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος21/6/19 09:31

    Σε μια κοινωνία που το 48% του πληθυσμού της (5,1 εκατομμύρια άτομα) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, οι Τσίπρας και Μητσοστάκης υπόσχονται αύξηση 50 ευρώ (μεικτά) το χρόνο του κατώτατου μισθού.

    οι μισοί εργαζόμενοι της χώρας που υπογράφουν νέες συμβάσεις, αυτές αφορούν ελαστικές μορφές απασχόλησης, με μισθούς πείνας από 200 μέχρι 400 ευρώ!!! Για όλους αυτούς δεν υπάρχουν τα 750 ευρώ το μήνα όποτε και αν δωθούν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος21/6/19 10:03

    Και ποιον να ψηφίσουμε τώρα χψ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος21/6/19 10:09

    Ογκόλιθους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος21/6/19 10:11

    Στριμωξίδι για ΕΡΤ και ΑΠΕ

    Kι όμως θα αδειάσουν θέσεις, επιτελικές και μη, σε πολλά "μαγαζιά" του Τύπου, αφού διευθυντάδες αρχισυντάκτες και προβεβλημένοι ρεπόρτερ στριμώχνονται ηδη για "μισθό βρέξει-χιονίσει" σε ΕΡΤ, ΑΠΕ κλπ, αμέσως μετα τις εκλογές..
    της 7ης Ιουλίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος21/6/19 11:48

    Η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνη της την Τουρκία σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας


    ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ;
    ΜΑΛΛΟΝ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος21/6/19 12:18

    τώρανες καταλάβατε την έννοια "ταμτάκος"????

    πολιτικός απατεωνίσκος!!!!

    Με μια αφελή και ρηχή επικοινωνιακή τακτική προσπαθούν να επαναληφθούν, ψευδόμενοι νάρκισσοι, ως πολιτικά τίποτα!!!

    Είμαστε η μόνη χώρα που δεν εκτελέσαμε δωσίλογους και το πληρώσαμε!!!

    Γι' αυτό αντισταθείτε στους διαθέσιμους για πώληση πολιτικούς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος21/6/19 12:31

    Ο Βολταίρος, ο Ντιντερό και οι άλλοι διαφωτιστές αφομοίωσαν τι ήθελαν να πουν ο Νεύτωνας, ο Γαλιλαίος και με το δικό τους τρόπο τα πέρασαν στην κοινωνία.

    Ο άνθρωπος θα βρεθεί μεταξύ φυσικού και ψηφιακού κόσμου. Τίθεται θέμα ισορροπίας κοινωνικής και έκφρασης.

    Δε θα έχει ανάγκη να πιστεύει σε κάτι!!!!!

    Ήδη έχει παραβιάσει την "κλειδαριά" της εξέλιξής μας!!!!

    Η ελευθερία μας μάλλον οφείλεται στην τυχαιότητα και όχι σε ένα καλώς σχεδιασμένο πρόγραμμα!!!!

    Θα γίνουμε πιο ελεύθεροι, πιο ψυχροί, θα ελέγχουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας, θα ξέρουμε τι κάνουμε, θα "σκοτώνουμε" τους δαίμονές μας!!!!

    Και επειδή πάντα θα προκύπτουν νέοι "δαίμονες", πάντα θα θέλουμε κάτι παραπάνω!!!

    Μη φοβάστε λοιπόν, η αδράνεια δεν θάρθει!!!

    Άμα λοιπόν προβληματιστείς θα τον βρεις το δρόμο, μην περιμένεις να στον δείξει ο άλλος.

    Και επειδή κάποιοι από σας (ελάχιστοι) αφήσατε πίσω σας τον εθνολαϊκισμό και τις λεβεντομα@@@@ίες τους στρατόκαυλου μπουρδοειδούς και του πολιτικού τίποτα ταμτάκου και αναζητάτε σε άλλους ψεκασμένους παραγώνι πολιτικό, μη ζητάς από μένα να σου υποδείξω τι να ψηφίσεις. ΕΓΩ ΠΛΕΟΝ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΟΥ!!!!

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος21/6/19 12:56

    Και κάτι σχετικό με την επικαιρότητα......

    ".....θα είμαστε μόνοι μας"

    Θα παρακαλούσα το Θανάση, ως ιστορικό, να γράψει δυο λόγια, συμπερασματικά, για την νεώτερη ιστορία μας, όταν βρεθήκαμε μόνοι μας τι πάθαμε και κυρίως τι κερδίσαμε όταν είμαστε μαζί μ' αυτούς τους καταραμένους συμμάχους......μπας και ξεστραβωθούμε μερικοί - μερικοί.

    Τότε θα καταλάβετε τα εθνο-λαϊκιστικά ρεμάλια που έχτισαν πολιτικές καριέρες και κέρδισαν την εξουσία βρίζοντας και πολεμώντας την ευρώπη .....

    Τότε θα καταλάβετε τους αφελείς που πιστεύουν πάντα ότι μας μισούν, μας πολεμούν, μας προδίδουν, μας πουλάνε κλπ γιατί είμαστε ο περιούσιος λαός......γιατί είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ......

    Αν όλα αυτά τα καταλαβαίναμε δε θα ψηφίζαμε το κάθε απίθανο βούρλο που θα μας έλεγε την κάθε απίθανη ηλιθιότητα.......

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!!! είμαστε μόνοι μας στο βέρτικό μας, μόνοι μας και μακριά από τον σύγχρονο κόσμο....κλεισμένοι σε εμμονές και έρμαια του κάθε φασίστα δικτάτορα γείτονα.....

    Υ/Γ Ελπίζω, πως και για άλλη μια φορά, οι σύμμαχοι θα βοηθήσουν!!!!!

    Αλλά τι να σου λέω, συντροφο-πατριώτη, εσύ ακόμα αλληκτάς εναντίον του Σημίτη που ευχαρίστησε τους αμερικάνους, που κράτησαν τους τουρκαλάδες και δε γίναμε κόλαση στην περιοχή.......ακόμα είσαι στον αστερισμό του εθνολαϊκισμού και της λεβεντομαλακίας.....

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!! και από πάνω νομίζεις ότι είσαι και πατριώτης.......(όχι ότι δεν θέλεις να είσαι,δεν το αμφισβητώ, αλλά έτσι που νομίζεις ότι είσαι, καλύτερα να μην το σκέφτομαι)

    Παλιά είχα όρεξη και έγραφα έγραφα και θύμωνα μαζί σου και σε κουτούπωνα και προσπαθούσα να σε κάνω να πατήσεις στη γη, αλλά φευ!!!!!! Ήθελες και συ το μαστορή σου.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος21/6/19 13:03

    Ποιον μάστορα????

    μα φυσικά, τον ταμτάκο, ρε χαζούλι!!!!!!

    Προσέφερε τόσο μεγάλο καλό στην κοινωνία μας, που μια μέρα θα στο αναλύσω και τότε δεν θα βρίσκεις τρούπα να κρυφτείς....

    Πάνω απ' όλα σου απομυθοποίησε τον ελληναρά-επαναστάτη μέσα σου, σε προσγείωσε στην πραγματικότητα, κλπ

    Μαζί με τον ταμτάκο είδατε το φως λεβέντες μου και αυτό κάτι είναι....


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος21/6/19 13:36

    ...και θα ψηφισεις και με τον εφταημερο θα βρεθεις και θα τον στηριξεις,αμνησια δεν παιζει....και θα ανακατευεις βολταιρους και παει λεγοντας,αμηχανια ψαλτου γαρ....θυμησου 2ο ζαπειο δεν......gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος21/6/19 13:37

    Κωστάκη,

    αφού δεν ταιριάζει το ύφος μας τώρα, πώς ταίριαξε το ύφος σου με τη Σοφία, που οι κακές γλώσσες λένε ό,τι όταν ο Μπένυ αγωνιζόταν με το ΠΑΣΟΚ εσύ οργάνωνες τον προεκλογικό της αγώνα

    Σοφία.....

    Μέλος του ΚΚΕ

    Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

    ΑΝΕΞΑΡΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

    Υποψήφια Βουλευτής Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ)

    Εντάχθηκε στο κόμμα της...Ζωής Κωνσταντοπούλου
    (Πλεύση Ελευθερίας)

    Υποψήφια ευρωβουλευτής με το κόμμα Βαρουφάκη.

    Υποψήφια Βουλευτής Β΄Αθήνας με το ΜΕΡΑ25


    ***κ.Σοφία...

    Αφού πίστευες οτι το Συριζαίικο ''Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης'' μπορούσε να εφαρμοστεί τότε ή ψεύτρα είσαι ή αφελής ή οπορτουνίστρια...

    ***δεν είναι ντροπή να ακοντίζεις το παρελθόν... γιατί το μέλλον δεν σας ανήκει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος21/6/19 13:39

    μια απορια λυσε μου.γιατι δεν λες στηριχτε τον οδυσσεα?????gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος21/6/19 13:51

    Πάντα μια δεύτερη ανάγνωση βοηθά....ακόμα και αν εκείνος που γράφει ίσως έχει μπλέξει τα μπούτια του...η δεύτερη ανάγνωση θα κάνει πιο κατανοητό ακόμα και το μπέρδεμα...

    Απλά για να μην κουραζόμαστε, γέροι άνθρωποι...

    Είναι από τις λίγες φορές που είναι τόσο ξεκαθαρισμένα και τακτοποιημένα τα πολιτικά διακυβεύματα σ' αυτή τη χώρα (τα τελευταία 55-60 χρόνια που θυμάμαι) που δεν έχει κανένα νόημα να ασχοληθώ τι διακυβεύεται, άρα και τι θα ψηφίσω....δεν με απασχολεί ποιος θα βγει, με ποιον θα συνεργαστεί τι πρόγραμμα έχει κλπ γιατί απλά είναι τόσο ίδιοι, τόσο λίγοι, τόσο προβλέψιμοι........(τον χοντρό φρόντισαν ή να τον προστατέψουν για μετά, ή γιατί τον σκιαζόντουσαν)

    Υ/Γ Κουτουπώνω τον ταμτάκο που και που, γιατί δεν μπορώ να χωνέψω (συναισθηματική πανούκλα γαρ) ότι έχει το θράσος να αυτοονομάζεται αριστερός, ένα πιόνι του μπαρμπα σαμ και ντιλιβερι μπόι των ακρονεοφιλελεύθερων καθικιών μονεταριστών και μη της ευρώπης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος21/6/19 14:06

    Όταν κάποιοι ειρωνευόντουσαν το Δυσσέα, τον επέπλητταν για την ψήφο του στη βουλή και ήταν επαναστάτες στην πάνω και κάτω πλατεία αγκαλιά με τα πιθήκια....

    (για να σου θυμίσω παλιές δοξασμένες φράσεις)

    ελάχιστοι είμαστε μαζί του, εκείνες τις άγριες και άνυδρες μέρες.....

    Τώρα να ρωτάς για το σήμερα αν είμαι μαζί του ή αφελής είσαι (που δεν είσαι) ή προβοκάτορας (που μάλλον είσαι)

    Να σου θυμίσω λοιπόν ότι έμεινα με τα παιδάκια όταν άλλοι έψαχναν πλύμα στον κορύτο του σύριζα ή έφτιαχνα κόμμα 2 μήνες πριν τις εκλογές για να "αδυνατίσουν" τον Μπένυ ή κρυφίως οργάνωναν πολιτικό αγώνα της ακοντρίστριας ή λούφαζαν όταν κράζατε ναι κράζατε τον Οδυσσέα, επειδή ψήφιζε (τότε σχίζατε τα μνημόνια γλέπεις)

    Για 'κείνον το Δυσσέα υποκύπτουμε στον εκβιασμό λοιπόν, αλλά και δε χαρίζουμε τη σοσιαλδημοκρατία σε κανένα ζούδι που (ξανα) εμφανίστηκε.......(καταλαβαίνεις ντεεε)

    Γιατί απλά στάθηκε απέναντι (όπως μπορούσε) στους ταμτάκους και τα πουλητάρια.

    Αξίζει μόνο και μόνο για το βάρος που σήκωσε (ως μη όφειλε) ο Δυσσέας, τον σεβασμό μας και την ψήφο μας!!!!

    χψ




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος21/6/19 14:21




    φαίνεται πως έχεις φάει πλύμα από το πασοκ και το εκτιμάς (κατ αρχή δεν είναι κακό να μη δαγκώνεις το χερι που σε ταϊζει)

    γιαυτό και δεν μπορεις ανθρώπους που ψαχνονται για κατι καλύτερο αψηφώντας και παχυλούς μισθούς( και άστηνε να κάνει λάθος στον πολιτικό της αγώνα η ακοντρίστρια.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος21/6/19 14:26

    και μη το παιζεις ηθικός υποστηρίζοντας ανθρωπάκια που το IBAN το ονομάτιζαν αριθμό δορυφορικού τηλεφώνου.

    αλήθεια τα δεκαέξι δις δρχ για εκλογικά πέρα δώθε που διάολο πήγαν; (μονο εγώ ο μακάκας δεν είχε πάρει χαμπάρι το πλύμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.