Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Θωράκιση των Ελληνικών προϊόντων ζητά με επερώτηση ο Οδυσσέας

Η λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για τη σήμανση και τον χαρακτηρισμό των προϊόντων ως ελληνικά, ήταν το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε και συζητήθηκε στη Βουλή την προηγούμενη Δευτέρα, 26.09.2011, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.Μέχρι σήμερα στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει ποια προϊόντα χαρακτηρίζονται ως "Ελληνικά Προϊόντα" και με ποιες προϋποθέσεις. Έτσι συμβαίνει το εξής παράδοξο: προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό να θεωρούνται ελληνικά καθώς τους δίδεται η σήμανση “barcode” 520. Συχνό επίσης είναι και το φαινόμενο όπου ελληνικά προϊόντα φέρουν διαφορετικό barcode, επειδή τυγχάνει να χρησιμοποιούν διαφορετικό κώδικα- πρότυπο σήμανσης. Εξάλλου, η χρήση barcode δεν είναι υποχρεωτική από τις ελληνικές εταιρείες, τη χρησιμοποιούν όμως για λόγους logistics.
Κατά τη συζήτηση, ο κ. Ο. Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι: «από την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η οικονομική κρίση και από την ημέρα που αναρωτηθήκαμε όλοι για το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας, μια πολύ μεγάλη ομάδα Ελλήνων, στήριξε την προσπάθεια για την αγορά ελληνικών προϊόντων. Μία μέρα έγινα αποδέκτης ενός πολύ όμορφου φυλλαδίου που έκαναν εθελοντικά κάποιοι άνθρωποι στην Πάτρα, όπου καλούσαν τους πολίτες της Ελλάδος να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα. Έλεγαν τότε: Ποια είναι αυτά τα ελληνικά προϊόντα; Αυτά των οποίων ο κωδικός ξεκινά από 520 ή αναγράφουν «ελληνικό προϊόν». Άρχισα, όμως, μία έρευνα τότε, γιατί σιγά-σιγά έβλεπα ότι αυτά τα προϊόντα που είχαν τον κωδικό 520 δεν ήταν αποκλειστικά ούτε ελληνικά προϊόντα ούτε κατασκευάζονταν στην Ελλάδα. Πραγματικά τότε είδα ότι ελληνικά προϊόντα μπορεί να έχουν διαφορετικούς κωδικούς. Μάλιστα σε μια επικοινωνία που είχα με τον τότε Υφυπουργό κ. Ρόβλια, που είχε αναλάβει το θέμα, μου είπε ότι σύντομα θα είχαμε μια νομοθετική πρωτοβουλία. Σήμερα, κύριε Υπουργέ, πραγματικά, κατανοώντας και την κρισιμότητα των στιγμών, όμως παράλληλα μην μπορώντας να αφήνουμε να πηγαίνουν χαμένες τέτοιες προσπάθειες, θα ήθελα να σας ρωτήσω πού βρίσκεται αυτή η προσπάθεια. Τι προτίθεστε να κάνετε; Πότε θα την υλοποιήσουμε;»
Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σωκράτης Ξυνίδης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πράγματι σχέδιο νόμου για το Σήμα Ελληνικών Προϊόντων και Υπηρεσιών, που στοχεύει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στο να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την προέλευση των προϊόντων. Συνέχισε τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου νόμου συστήνεται Επιτροπή Ελληνικού Σήματος, η οποία εκδίδει κανονισμούς απονομής ελληνικού σήματος και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ένας ειδικός προσδιορισμός γι’ αυτά τα προϊόντα. Δηλαδή, στα μεν φυσικά προϊόντα έχει ως προϋπόθεση να έχουν παραχθεί ή καλλιεργηθεί στην επικράτειά μας, στα επεξεργασμένα φυσικά προϊόντα είτε η βασική πρώτη ύλη είτε ποσοστό μάζας των συστατικών της να έχει ως προέλευση την επικράτεια, στα δε λοιπά προϊόντα και στις υπηρεσίες μέρος του κόστους παραγωγής να έχει επιτευχθεί στην επικράτεια. Υπάρχουν, βεβαίως, και τα γενικά κριτήρια που αφορούν τις προδιαγραφές των διεθνών κοινοτικών και εθνικών νόμων για την προστασία και την ασφάλεια του καταναλωτή. Σε αυτό το σχέδιο νόμου προβλέπονται και οι αρμόδιοι φορείς για την απονομή αυτού του σήματος. Πιστεύουμε ότι βρίσκεται πλέον σε έναν καλό δρόμο, προκειμένου να βρεθεί εκείνη η μέση λύση που και θα μας δώσει την ευχέρεια να προστατεύσουμε το ελληνικό σήμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται το σήμα των ελληνικών προϊόντων, αλλά και από την άλλη μεριά δεν θα βρισκόμαστε σε μια αντίφαση και σε μια αντίθεση με όσα προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.»
Τελειώνοντας προσέθεσε ότι « προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι να καταφέρει να εκφράσει αυτήν την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για κατανάλωση αξιόπιστων ελληνικών προϊόντων.


6 σχόλια :

  1. Ανώνυμος5/10/11 10:01

    τώωωρα...σα τον Αγαμάκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/10/11 12:21

    DE XREIAZOTANE TO SXOLIO KAN XORIS LOGIA!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/10/11 01:06

    0+0+0+0+0=0 Dyssea.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/10/11 21:51

    τελειωσατε.....ειχες ευκαιριες ...τις εχασες δεν εκπρωσωπεις πια το λαο της αρκαδιας...λυπαμαι....ΚΡΙΜΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/10/11 13:23

    ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΩΣΕΙ ΗΔΗ 7 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17/10/11 11:54

    ΜΗΝ ΞΑΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΕΛΟΣ.ΔΕ ΣΕ ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ.ΘΑ ΡΘΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΚΑΛΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.