Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Μιά σιωπή εκκωφαντική.

Γιώργος Παπαδόπουλος Τετράδης 
Ευχαριστώ όσους ρωτάνε αν μου συμβαίνει κάτι και δε γράφω. Ναι. Μου συμβαίνει. Έχω βουτήξει μέσα μου και γύρω μου για να θεωρήσω τον εαυτό μου και τον κόσμο από μια νέα ματιά. Αυτήν του σήμερα και του αύριο. Τα οποία είναι αποτελέσματα ενός χτές. Να ξαναδώ ποιοί ήμασταν, ποιοί είμαστε και ποιοί θα είμαστε αύριο. Και πρός τα πού πάμε. Γιατί, ο μετα covit κοσμός θα είναι διαφορετικός. Πολύ ή λίγο κανείς δεν ξέρει. Αν τραβήξει καιρό, πολύ. Αν όχι, πιο λίγο. Αλλά, διαφορετικός.
Κι εμείς; Εμείς θα μείνουμε ίδιοι; Οι γύρω; Οι από πάνω; Οι από κάτω; Οι διπλανοί; Οι υπερεθνικές οντότητες; Οι εθνικές οντότητες; Οι σχέσεις τους και οι σχέσεις μας; Ο τρόπος της αμοιβής και της εργασίας; Ο τρόπιος παραγωγής; Ο τρόπος κατανάλωσης; Επομένως, ο τρόπος ζωής; Ο τρόπος επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, εργασιακά, δημόσια και ιδιωτικά; Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις; Η κρατική οντότητα; Οι δυνάμεις της διαχρονικής, μη κομματικής, πολιτικής ή πνευματικής αντίστασης; Θα φυτρώσει κάτι, ως συνήθως μέσα από τις στάχτες; Πόσες στάχτες; Τι;

Ο κόσμος θα αλλάξει, αλλά δεν θα αλλάξει. Θα αλλάξει, γιατί το πλήγμα στόν παγκόσμιο τρόπο που παράγεται αμοιβή και εργασία είναι τεράστιο. Και κανείς δεν ξέρει πώς θα καλυφθεί το κενό. Αν καλυφθεί. Οι ανάλγητες δυνάμεις θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να κερδίσουν πολλαπλάσια. Από τη δυστυχία και την ανάγκη που θα έχουν πέσει οι πολλοί. Γιατί, αν συνεχιστεί το shut down, θα πέσουν.
Και οι άλλες δυνάμεις; Οι πολλοί, άν καταστραφούν οικονομικά, και όσοι τους εκμεταλλεύονται για να εξουσιάζουν ποικιλοτρόπως, τι θα κάνουν; Και όσοι τους εκμεταλλεύονται ήδη τι θα κάνουν για να τους ανακουφίσουν; Γιατί, αν δεν τους ανακουφίσουν θα πληρώσουν την οργή των κατεστραμμένων. Και τι θα κάνουν οι κατεστραμμένοι; Αν.
Η ανθρωπότητα δεν θα αλλάξει, επειδή ο άνθρωπος είναι ο ίδιος εντός του ακόμα. Η εξημέρωση είναι μιά πολύ μακρά διαδικασία. Και μόνο η τεχνολογία τον εξημερώνει. Αλλά επιφανειακά. Το ζούμε εδώ και 2 μήνες με τον πιο τραγικό τρόπο. Η συμπεριφορά της αγέλης από υποτιθέμενους πολιτισμένους λαούς ήταν μία αφύπνιση. Ένα μήνυμα. Μια Γνώση. Όμως, η τεχνολογία είναι κόφτης των δεσμών, μα και δεσμά ταυτόχρονα. Θα είναι και τα δύο. Ποιό θα βαραίνει περισσότερο; Και ποιό μοντέλο ανθρώπου θα το κρίνει; Αυτό που, εντός της, δεν θα μπορεί να τη δεί καθαρά- ήδη- γιατί θα είναι προέκταση του εαυτού του;
Η απάντηση και η λύση είναι μία: ΠΑΙΔΕΙΑ. Αλλά, ποιός θα τη σπείρει αυτή την Παιδεία; Του Ανθρώπου για τον Ανθρωπο;
Αν το shut down συνεχιστεί για καιρό, ο κόσμος θα αλλάξει. Και δεν θα αλλάξει. Αλλά, πόσο και πώς θα αλλάξει και δεν θα αλλάξει; Και, κυρίως: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Γι αυτό σωπαίνω. Και ταυτόχρονα σωπαίνω, πενθώντας τον δεύτερο πατέρα μου. Τον άνθρωπο, που με τίμησε, με διάλεξε, με εμπιστεύτηκε και μου διατράνωσε για πάντα την πεποίθηση, ότι ο δρόμος είναι ένας: Να ζείς όπως πιστεύεις. Γιατί είσαι όπως ζείς. Και όχι όπως λές. Και γιατί τιμάς αυτό που πιστεύεις μόνο αν εσύ ο ίδιος είσαι καθημερινό παράδειγμά του.
Μανώλη, σ ευχαριστω

17 σχόλια :

  1. Ανώνυμος30/3/20 19:18

    Στο καλό βρε Μανώλη!!!!!

    Πρόκαμες και συ να σε κοροϊδέψει ο "σύντροφος" όπως τόσους και τόσους....

    30/3/20 14:00

    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    και επειδη ειχε ηθος, ζητησε συγνωμη απο τον ελληνικο λαο...τωρα ο αριστερος θα βγαλει και δεκαρικο για τον Γλεζο...δεν ξεχναμε...

    30/3/20 14:14
    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    ζητησε συγνωμη επειδη συνηργησε στην ψευδαισθηση...και βγηκαν τοτε σακελλαριδης, κατρουγκαλος, φλαμπουραρης, παπαδημουλης κλπ να τον επαναφερουν........ποιον::::::

    τον γλεζο!!!!!!



    30/3/20 14:21


    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    να δεις που θα στειλουν και στεφανι οι αδιστακτοι σφετεριστες των αγωνων του...


    30/3/20 14:51
    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    εδω δε διστασαν να αγκαλιαζουν τους ακροδεξιους δε θα σφετεριστουν τον γλεζο...

    30/3/20 15:03

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/3/20 19:40

    "κρείττον εστί το σιγάν του λαλείν". Ω ηλιθιε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/3/20 19:55

    οσο πιο πολυ βριζεις τοσο ξερουμε ποσο λυσσας...και ποσο αποτρελενεσαι...και να ξερεις το ευχαριστιομαστε...δεν αξιζεις ουτε το φτυσιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/3/20 19:57

    και αποτρελενεσαι γιατι ολη η χωρα βριζει τον τσιπρα και τα ρεντικολα του συριζα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/3/20 20:09

    Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας.

    (μια δήλωση που μένει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος30/3/20 20:18

    Κοίτα ρε που ο Πολάκης τελικά θα πάρει το νόμπελ που δεν το έδωσε το συντηρητικό κατεστημένο στον ΗΓΕΤΗ της αριστεράς....

    (οι οδηγίες του για τον κορονοϊό μόνο νόμπελ τους αρμόζει)

    Νόμπελ να είναι και ότι νάναι....

    Μετά τις εκλογές (του φθινοπώρου 2020) να δεις που ο Παυλάρας θα θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός του σύριζα, αφού ο Αλέξης θα αποχωρήσει...προσωρινά βέβαια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος30/3/20 20:27

    κρείττον εστί το σιγάν του λαλείν". Ω κρετίνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος30/3/20 20:41

    Μήπως να θυμηθούμε τη φωτογραφία που του ρίχνουν χημικά έξω από τη βουλή από την κυβέρνηση σαμαρά Βενιζέλου μήπως και ηρεμισει ο τιμητής του Γλεζου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος30/3/20 20:45

    ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ.ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΟΙ ΝΑΖΙ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝΕ ΤΟ 14ΧΡΟΝΟ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ.Ο ΠΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΟΠΛΙΣΕ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑ.ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΥ ΝΤΡΟΠΙΑΖΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΠΛΑ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΕΙΧΑΝ ΑΦΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.ΗΤΑΝ ΑΠ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος30/3/20 21:11

    Σκηνές καθημερινότητας ενός αστικού κράτους που εγωϊστικά χρησιμοποιεί την αστυνομία για να τονίσει την ηγεμονία του....τόσο αφελές ήταν να ρίχνει χημικά στο Γλέζο..

    ΟΜΩΣ,

    η προδοσία από το σύντροφό σου δεν ξεχνιέται, δεν διασκεδάζεται, δεν ξεπλένεται!!!!!

    Μένει βαθιά πληγή....

    Ο μακαρίτης ο Γλέζος ταπεινά ζήτησε συγνώμη που έπεισε να πιστέψουν τον χαφιέ!!!!

    Πέρα από καθέξιν ψεύτης, είναι συστηματικός χαφιές και άφιλος... τέτοιους η αριστερά δεν είχε ποτέ και αυτός ποτέ δεν υπήρξε αριστερός....τώρα γιατί κάποιοι αμετανόητοι δεν το κατανοούν είναι άλλης ειδικότητας αντικείμενο...Όλοι οι παλιοί του σύντροφοι δεν θέλουν ούτε ζωγραφιστό να τον δουν, γιατί απλά είναι γι αυτός ΕΝΑΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ!!!

    Ο Γλέζος πλέον ανήκει στην Ελλάδα (πάντα ανήκε) Το ΠΑΣΟΚ τον τίμησε,

    ο Αντρέας τον θαύμαζε

    και το πολιτικόν τίποτα τον άδειασε, εκτελώντας εντολές των αφεντικών του, που του διαμυνήθηκαν σε κάποιο Τέξας και σε κάποιες συνάξεις μεγαλοκυριών του συστήματος....

    Και δεν έφτανε μόνον αυτό, όταν ο Γλέζος ζήτησε συγνώμη που συνηγόρησε στην ψευδαίσθηση του λαού,

    η πολιτική αλητεία έβαλε κάποιους τυχάρπαστους να αντιπαρατεθούν στο Γλέζο!!!!
    (κάποιος παπαδημούλης ένας κατρούγκαλος ένας φραπεδόμαγκας φλαμπουράρης και άλλα τινές πολιτικοί τυχοδιώκτες)

    Ας το βουλώσουν οι χαφιέδες του καραμανλισμού λοιπόν.

    Μανώλη, καλό σου ταξίδι και πάντα θα κρατάς την ιδέα της αριστεράς ψηλά, όσο και αν κάποιο παρεάκι την κύλησε στο βούρκο της ανυποληψίας....αλλά βαλτοί ήσαν το ρόλο που τους διέταξαν εκπλήρωσαν!!!

    Το ήξερες ότι τόσοι ήσαν και τους λυπόσουν....

    χψ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος30/3/20 21:33

    Εγώ προσωπικά δεν συμφωνούσα με τις απόψεις του Γλέζου την εποχή της κρίσης.

    Όταν ο ταμτάκος έκανε την κωλοτούμπα, εγώ προσωπικά ηρέμησα.

    Δεν αντέχω όμως την ιδεολογική στρεψοδικία που επιχείρησε το παρεάκι και ενώ προδίδει τις ιδέες του (ακόμα ακόμα και εκβιαζόμενοι) να προσπαθούν να σε πείσουν ότι και για το ένα καλά έπραξαν και για το αντίθετο πάλι καλά έπραξαν....

    Και για πολλοστή φορά, όνειδος της αριστεράς υπήρξαν και τώρα ανύπαρκτοι είναι.

    Πολλοί θα εξανιστούν που γράφονται τέτοια με αφορμή το θάνατο του Γλέζου.

    Ναι, στους αριστερούς ταιριάζει η πολιτική ζύμωση, ειδικά με αφορμή του θανάτου κάποιου ήρωά τους......αλλά αυτό το καταλαβαίνουν όποιοι σκέφτηκαν και σκέφτονται αριστερά και φιλελεύθερα και όχι καιροσκοπικά...

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος30/3/20 21:36

    Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας.

    (μια δήλωση που μένει)

    προσυπογράφω την ανάρτηση του πατριώτη πιο πάνω

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σταματης Παγανοπουλος
    12 ώρες ·
    "ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ,ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΨΕΤΕ,ΘΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕΤΕ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΝΙΚΗΣΕΤΕ.ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΜΟΝΟΣ.ΑΛΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ" :ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΡΚΑΔΑ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ,ΠΟΥ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ.

    Παρόλο που η κοινή γνώμη θεωρεί τον Μανώλη Γλέζο σαν τον πρώτο αντιστασιακό, μαζί με τον Λάκη Σιάντα ο ίδιος ο Μ. Γλέζος αρνήθηκε τον τίτλο, διευκρινίζοντας ότι επάξια ανήκει στον Μαθιό Πόταγα.

    Στο βιβλίο του «Εθνική Αντίσταση 1940 -1945», από τις εκδόσεις Στοχαστής γράφει:

    «Το μεσημέρι της 2ας Μαΐου 1941, ο 17χρονος μαθητής της Ε΄ Γυμνασίου του Βαρβακείου από τη Βυτίνα (της Γορτυνιακής Αρκαδίας) , Μαθιός Πόταγας, πετάχτηκε άοπλος στη μέση του δρόμου, ύψωσε το χέρι και φώναξε στη φάλαγγα των αρμάτων μάχης των ναζί που έφτασαν στη γέφυρα Κουτρουμπή, στο δημόσιο δρόμο, που περνούσε έξω από τη Βυτίνα:

    "ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ,ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΨΕΤΕ,ΘΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕΤΕ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΝΙΚΗΣΕΤΕ.ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΜΟΝΟΣ.ΑΛΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ" .

    Συμπληρώνω :Έκπληκτος ο διοικητής της φάλαγγας, ρώτησε το διερμηνέα, τι λέει αυτό το παιδί. Όταν ο διερμηνέας του εξήγησε, ο διοικητής με το αυτόματό του σκότωσε τον Πόταγα. Αλλά δεν έφτανε στον ναζί αξιωματικό μόνον ο θάνατος. Διέταξε τους στρατιώτες του και με έναν ογκόλιθο συνέθλιψαν το κεφάλι του νέου που τόλμησε να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στο Γ΄ Ράιχ και το στρατό του…».

    Εξήντα δύο χρόνια αργότερα η Βυτίνα τίμησε τον νεαρό ήρωα αφού ζήτησε από την αδελφή του, καταξιωμένη πια γλύπτρια, να φιλοτεχνήσει τον ανδριάντα του .

    Τα λόγια του Μαθιού ειναι φωτεινός φάρος που βλέπουμε και σήμερα.Τα λόγια του ισχύουν και σήμερα .Για τους άλλους-τους δις αμετανόητους- η βαρβαρότητα ,η ιταμότητα και η αναλγησία παραμένει.Η τρίτη και φαρμακερή πλησιάζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος31/3/20 13:24

    ΔΕΣ ΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΤΥΠΟ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΑΠΟ ΓΛΕΖΟ- ΣΑΝΤΑ
    https://eleftherovima.wordpress.com/2015/06/01/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%BB%CE%AD%CE%B6%CE%BF%CF%82/

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ

    ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος31/3/20 19:59

    Αναλογιστείτε αυτά που σας είπε τότε, έγκαιρα και πόσο δίκιο είχε.

    Τιμήστε τη μνήμη του Γλέζου.

    Αλλά μην προσπαθείτε να την καπηλευτείτε κιόλας.

    Γιατί ικανό τον έχω να σηκωθεί με τη μαγκούρα και να σας πάρει στο κατόπι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος31/3/20 20:24

    Το παραπάνω είναι από τα ΝΕΑ (in.gr)......Σας έχω πει, ΓΡΑΜΜΗ ΔΙΝΩ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος1/4/20 10:22

    τα ποια ειναι απο τα νεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.