Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Μας ζώνουν φίδια

Διαδοχικές έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως η συμπεριφορά των όπου γης ερπετών γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη.

Μόλις χθες, για παράδειγμα, βρέθηκε ένα μικρό φίδι να κάνει βόλτες στο motherfucking Κολωνάκι. Αυτό, μερικές μέρες αφότου οχιά τσίμπησε μια άτυχη εθελόντρια σε προαύλιο δημοτικού σχολείου της Θεσσαλονίκης (η γυναίκα έχει αισίως διαφύγει τον κίνδυνο).

Δυο φίδια σε αστικές περιοχές δεν είναι βέβαια κάτι εντελώς απρόσμενο αρχές καλοκαιριού με την αύξηση της θερμοκρασίας. Οι ερπετολόγοι είναι καθησυχαστικοί. Διαδοχικές όμως έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως η συμπεριφορά των όπου γης ερπετών γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη, και για αυτό το φαινόμενο δεν είναι τόσο πιθανό να φταίει κάποιο εγκληματικό μυαλό όπως στις ταινίες του Χόλιγουντ, όσο η κλιματική αλλαγή.

Διαβάζω, λοιπόν, πως η υπερθέρμανση του πλανήτη ωθεί όλο και περισσότερο τα φίδια του Παγκόσμιου Νότου να μεταναστεύουν, διανύοντας ενίοτε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων, συχνά προς βόρεια, πιο δροσερά κλίματα. Στην Ινδία, για παράδειγμα, όπου τα φίδια πλέον διακόπτουν τη χειμερία νάρκη νωρίτερα, αλλά και στην Αφρική, οι κάτοικοι βλέπουν όλο και περισσότερα μη γηγενή φίδια σε βορειότερες περιοχές. Με μόνο 2% του πληθυσμού της Αφρικής να έχει πρόσβαση σε αντίδοτο και τα αποθέματα φαρμάκων να βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, οι συνέπειες για τους άτυχους που τα συναντούν μπορεί να είναι ακρωτηριασμός του πληγωμένου μέλους ή θάνατος.

Όσοι όμως νομίζουν πως οι κάτοικοι του Παγκόσμιου Βορρά θα βλέπουμε φίδια μόνο σε ντοκιμαντέρ φύσης ή b-movies, προσδεθείτε. Δηλητηριώδη φίδια όπως ο κροταλίας των δασών είναι πιθανόν να ζουν στον βόρειο Καναδά μέχρι το 2050. Η Αλάσκα, ένα μέρος του κόσμου γνωστό για την πλήρη απουσία ερπετών, εκτός από θαλάσσιες χελώνες, μπορεί να φιλοξενεί φίδια μέχρι το 2100. Το δε παράνομο εμπόριο εξωτικών ζώων, που παρατηρείται δυστυχώς και στη χώρα μας, έχει οδηγήσει ήδη από την δεκαετία του ‘80 στην εγκατάσταση του βόα σφιγκτήρα και του πύθωνα Μπούρμας στην πολιτεία της Φλόριντα. Ο δεύτερος δεν είναι απίθανο να φτάσει τις επόμενες δεκαετίες στα προάστια της Ουάσινγκτον και της Νέας Υόρκης.

Χωρίς ένα χολιγουντιανό αεροπλάνο για να τα μεταφέρει, είναι βέβαια άγνωστο το αν, πως, και ποια είδη φιδιών θα καταφέρουν να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα από τόσο μακρινά ταξίδια. Οι επιστήμονες όμως συμφωνούν πως τόσο τα φίδια που θα ταξιδέψουν για την επιβίωση, όσο και αυτά που παραμείνουν στάσιμα, κινδυνεύουν όσο ποτέ από εξαφάνιση.Στη νοτιοανατολική Ασία ενδέχεται να μην υπάρχουν φίδια μέχρι το 2050, ενώ στη χώρα μας, επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εξαφάνισης της οχιάς της Πίνδου τις επόμενες δεκαετίες λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Κανείς φυσικά δεν θέλει να δει μια οχιά Πίνδου να λιάζεται στο Κολωνάκι. Ίσως για αυτό, η ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή δεν επιδίδεται σε κινδυνολογίες και κορώνες α λα Samuel L. Jackson. Η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, για παράδειγμα, εστίασε στην πλαστική ρύπανση, καμπάνια κομμένη και ραμμένη στα μέτρα πληθυσμών που νομίζουν πως η καταστροφή θα αποφευχθεί με το να βάζουν το σωστό μπουκάλι στη σωστή motherfucking σακούλα. Τα φίδια εν τω μεταξύ, αυτοί οι πολύτιμοι παίχτες στην αλυσίδα του οικοσυστήματος, παραμένουν αξιοθέατα και συμβολικοί εχθροί, που ενίοτε διαταράσσουν το κοινωνικό μας φαντασιακό.

4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος8/6/23 12:45

    Μητσοτάκης γαρ! Τρέλανε ακόμα και τα φιδια😅

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/6/23 09:42

    Δεν είναι μόνο ότι διογκώνουν όποια θέματα θέλουν (Κατρούγκαλος), δεν είναι ότι κάνουν το μαύρο άσπρο (τράπεζα θεμάτων και... χάκερς), δεν είναι ότι εξαφανίζουν πράγματα όπως έχουν κάνει σήμερα από το πρωί με τις άθλιες και τρομακτικές δηλώσεις του υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σπύρου Πνευματικού, πλέον δεν αφήνουν και κανέναν να αρθρώσει λόγο στα κανάλια για όσα δεν τους συμφέρουν.
    Η Σία Κοσιώνη σήμερα στον ΣΚΑΪ δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα, έστω και αν είχε απέναντί της τον Αλέξη Τσίπρα. Όταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αναφέρει τις δηλώσεις Πνευματικού, η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια αντέδρασε κατευθείαν σε χρόνο dt, διακόπτοντάς τον με ένα καφενειακό «ντάξει» (δηλαδή εντάξει).
    «Όχι εντάξει» αντιδρά ο Αλέξης Τσίπρας για να απαντήσει με ταχύτητα Γιουσέιν Μπολτ η κ. Κοσιώνη λέγοντας πως ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας ανασκεύασε.
    Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε όμως οπότε τι να κάνει η Σία Κοσιώνη, επέμενε και αυτή. Ένα δεύτερο «ντάξει» ακούστηκε από το μικρόφωνό της ενώ βλέπαμε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να πασχίζει να μιλήσει.
    Λάθος του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Τα «ντάξει» της Σίας δεν έφταναν, θα έπρεπε να κόψουν τον ήχο εκείνη την ώρα ώστε να ξεμπερδέψουν μία και καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/6/23 09:45

    κουβέντα για την πρόκληση του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Πνευματικού. Τι είπε; Το διαβάσατε στο iEidiseis, βεβαίως: «Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή», είπε με σοκαριστικά κυνικό τρόπο ο καθηγητής ιατρικής και στη συνέχεια παρουσίασε το παράδειγμα της Αμερικής, όπου γίνεται, όπως είπε, cost benefit ratio»!
    Ούτε θα δείτε την είδηση με τον τρίτο θάνατο ασθενούς μέσα σε τρεις ημέρες, λόγω και της καθυστέρησης του ΕΚΑΒ για τις πρώτες βοήθειες και τη μεταφορά στο νοσοκομείο!
    Γι' αυτό σας λέμε:
    -Τι είναι είδηση;
    -Ό,τι συμφέρει εσάς κ. Πρόεδρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.