Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Εκλογές Ιουνίου: Τα ποσοστά της αυτοδυναμίας και οι λίστες...

 

Στις εκλογές του Ιουνίου θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, που επαναφέρει το μπόνους εδρών προς το πρώτο κόμμα.

Η διαφορά του με το μπόνους των εκλογών του 2007 και από το 2012 έως το 2019, είναι ότι δεν είναι σταθερό αλλά κλιμακούμενο, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Εάν αυτό λάβει 25% το μπόνους είναι 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή.

Για κάθε επιπλέον 0,5% το μπόνους αυξάνεται κατά μία έδρα (και ανάλογα μειώνονται οι έδρες των άλλων κομμάτων), με ανώτατο όριο τις 30 έδρες.



Άρα, το ανώτατο όριο των 50 εδρών μπόνους εξασφαλίζει το πρώτο κόμμα με ποσοστό 40%, όπως έλαβε η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.

Η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά και σε συνδυασμό με το ποσοστό που θα λάβουν αθροιστικά τα κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο του 3%.

Όσο πιο υψηλό το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Αντίστροφα, όσα περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο (άρα μικρότερο ποσοστό για τους λοιπούς συνδυασμούς), τόσο θα ανεβαίνει το μίνιμουμ ποσοστό για τον πρώτο.

Όπως ανέφεραν ειδικοί, με πεντακομματική Βουλή η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό περί το 37,5%, με εξακομματική ο πήχης ανεβαίνει γύρω στο 38,4% και με επτακομματική στο 39,3%.
Εκλογές με λίστα

Οι επικείμενες εκλογές διαφέρουν από αυτές της 21ης Μαΐου και στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων. Θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα), καθώς θα επαναπροκηρυχθούν σε διάστημα λιγότερο από 18 μήνες από τις προηγούμενες.

Με αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές δεν εκλέγονται με σταυρό προτίμησης αλλά κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές Επικρατείας.

Προφανώς, τα κομματικά επιτελεία και οι πολιτικοί αρχηγοί θα καταρτίσουν τις λίστες των ψηφοδελτίων λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά κατάταξης των βουλευτών στις πρόσφατες εκλογές, αν και δεν δεσμεύονται για κάτι τέτοιο από την εκλογική νομοθεσία.

Έχουν, δηλαδή, το δικαίωμα να συμπεριλάβουν υποψηφίους ακόμα και αν εκείνοι δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και να θέσουν εκτός ψηφοδελτίων ή να κατατάξουν χαμηλότερα στη λίστα υποψηφίους, οι οποίοι εξελέγησαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.
Πώς ψηφίζουν ετεροδημότες και κάτοικοι του εξωτερικού

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις τελευταίες εκλογές, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά την α΄ αναθεώρηση του 2023, και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Σε ό,τι αφορά στους ετεροδημότες, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις προσεχείς εκλογές, όσοι είχαν υποβάλει ετεροχρονισμένα τη σχετική αίτηση.

Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει εγκριθεί 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Εάν οι νέες εκλογές προκηρυχθούν τη Δευτέρα 29 Μαΐου, τότε αυτή τη δυνατότητα θα έχουν όποιων η αίτηση εγκρίθηκε έως τις 17 Μαΐου.
Τα βήματα προς τις νέες εκλογές

Κατά τα λοιπά, οι προπαρασκευαστικές ενέργειες ενόψει των εκλογών που θα πρέπει να ακολουθηθούν από την αρχή είναι οι εξής: Δύο ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων από τους ένστολους στους προϊσταμένους και διοικητές τους σχετικά με την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι.

Τα κόμματα εντός τριών ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα πρέπει να δηλώσουν το όνομα και το έμβλημά τους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εντός επτά ημερών να καταρτίσουν και να υποβάλλουν τους συνδυασμούς τους στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρησης υποψηφίων.

Τρεις ημέρες μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, ο Άρειος Πάγος ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς.

Εντός 10 ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου οι αντιπεριφερειάρχες καθορίζουν τα εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν και ακολούθως, το υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει τους σχετικούς πίνακες όλης της επικράτειας στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η τελευταία λαμβάνει, παράλληλα, τις ονομαστικές καταστάσεις των δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων, ασκούμενων δικηγόρων κ.λπ. για τον διορισμό τους με κλήρωση ως εποπτών και δικαστικών αντιπροσώπων.

Στα πρωτοδικεία κληρώνονται τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών του κάθε εκλογικού τμήματος και οι αναπληρωτές τους.

Στην κλήρωση περιλαμβάνονται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος που φέρονται στους καταλόγους αυτούς ως κάτοικοι της περιοχής, έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού και είναι κάτω των 65 ετών.

πηγη

16 σχόλια :

  1. Ανώνυμος28/5/23 11:37

    μετα απο ποσες μερες μετα απο τη διαλυση της βουλης πρεπει να γινουν οι εκλογες;προφταινουν για 25 Ιουνιου η θα παμε Ιουλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/5/23 12:00

    'Αρθρο 41: (Διάλυση της Βουλής)

    *1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Bουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο Kυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Oι εκλογές ενεργούνται από την Kυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Bουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37.
    *2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Aποκλείεται η διάλυση της νέας Bουλής για το ίδιο θέμα.
    3. Tο διάταγμα διάλυσης της Bουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Yπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές.
    *4. H Bουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.
    5. H Bουλή διαλύεται υποχρεωτικά στην περίπτωση του άρθρου 32 παράγραφος 4.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/5/23 16:34

    Το μόνο κόμμα που αποκάλυπτε συνεχώς σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος τα τελευταία 4 χρόνια ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, τίποτα. Το ΚΚΕ, τίποτα. Στη ΝΔ ευαγγελίζονται επιστροφή σ' ένα status quo μ' έναν ΣΡΖ αποδεκατισμένο, ένα ΠΑΣΟΚ εκβιαζόμενο πλέον κι ένα ΚΚΕ μονίμως «παρών».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/5/23 17:03

    Ανδρουλακης :Ο γαλάζιος χάρτης δεν είναι προϊόν της προσφοράς της Νέας Δημοκρατίας στον ελληνικό λαό.Είναι αποτέλεσμα του τρόπου και του ύφους της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ
    O Aνδρουλάκης που ενώ τον παρακολουθούσαν δεν υπέβαλε μυνηση και εχει ψηφίσει το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ
    Έτσι δεν είναι Οδυσσέα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/5/23 17:24

      μας κοροιδευει μπροστα στα μουτρα μας ο Ανδρουλακης.οι σοσιαλιστες του Ανδρεα δεν ειναι πια μαζι τους

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος28/5/23 17:45

    Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
    Βολεμενοι θα πει οργανωμενα συμφεροντα κι αθικτοι απ τα μνημονια.πχ ζευγαρακια μισθωτων συνταξιουχων με σπιτι που ακομα ρεμβαζουν.αυτοι ειναι το 30% συν 10 % χρησιμοι ηλιθιοι κανουν το 40% των ψηφισαντων η το 25% του πληθυσμου.αυτοι αποφασισαν για τους υπολοιπους 75% ενω το 60% των ψηφισαντων που εβγαλε 154 εδρες στη βουλη,που θα διαλυθει δεν εκαναν τιποτα διοτι τα κομματα αυτα δεν αποφασισαν να κανουν κυβερνηση εθνικης σωτηριας για να σωσουν το λαο απο τα νυχια της ολιγαρχιας που τον γδερνει σε τροφιμα ρευμα καυσιμα και τους αρπαζει τα σπιτια με τεχνητο κοκκινισμα των δανειων και ηλεκτρονικο εκσυγχρονισμο της αρπαγης με τη βοηθεια και την ευλογια της κυβερνησης Μητσοτακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/5/23 17:28

    Εβαλε ο Ανδρουλάκης ψηλά τον πήχη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Αφού κατάφερε να πάρει το κόμμα του 3 μονάδες παραπάνω από τις περασμένες εκλογές, τι θα έλεγε, «Καλά είμαστε ως εδώ»; Ύστερα καθόρισε τον βασικό στόχο: Τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πήξε και δείξε, και τοξικός, και πήρε μόνο 20%, και δεν έχει αντιπολίτευση ο Μητσοτάκης, που «δεν τα έχει κάνει όλα καλά». Και χρειάζεται μια αντιπολίτευση δημοκρατική, προοδευτική, προγραμματική, με όλα τα προσόντα. Δηλαδή ο ίδιος, η Αποστολάκη, η Μπατζελή. Να του δώσουν να καταλάβει του Μητσοτάκη!

    Γιατί όμως στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν του περνάει από το μυαλό μήπως μπορεί να συνεννοηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και να γίνουν οι επερχόμενες εκλογές η νίλα του Μητσοτάκη; Όχι, βέβαια! Δεν κάνει τέτοια ΑΥΤΟ το ΠΑΣΟΚ. Βλέπουμε τον Ανδρουλάκη, τον πήχη, τον εχθρό ΣΥΡΙΖΑ, την προγραμματική αντιπολίτευση. Το προσκλητήριο να γυρίσουν οι παλιοί ψηφοφόροι στο «σπίτι» τους. Αλλά απουσιάζει ο λαός που δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά. Απουσιάζουν οι μη προνομιούχοι. Απουσιάζει ο εφιάλτης. Και τελικά απουσιάζουν όσα έκαναν κάποτε το ΠΑΣΟΚ συνώνυμο της δημοκρατίας και της αλλαγής.

    Από τον Ανδρέα στον Ανδρουλάκη κατέληξε το ΠΑΣΟΚ. Του έμεινε το όνομα κι έχασε τη χάρη σε μια διαδρομή «εξημέρωσης». Παρέα με τον Παπαδήμο. Ύστερα με τον Σαμαρά και τον Καρατζαφέρη. Έκλεισαν σπίτια, έκλεισαν την ΕΡΤ, έκλεισαν συμφωνίες πώς θα μοιράζονται μεταξύ τους υπουργεία και διορισμούς. Ενώ η κοινωνία άνοιγε κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία. Παρών τότε κι ο Ανδρουλάκης. Ως δεύτερο τη τάξει στέλεχος, γραμματέας του κόμματος. Κύριος! Ούτε στο πεζοδρόμιο, ούτε με τους αγανακτισμένους, ούτε αντίρρηση, ούτε κιχ. Εκεί πήρε τα πρώτα μαθήματα προγραμματικής αντιπολίτευσης.

    Γιατί να κάνει εντύπωση που έχει στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ; Που στελέχη του δηλώνουν έτοιμα να συγκυβερνήσουν με τη Ν.Δ.; Το ΠΑΣΟΚ χρόνια τώρα δεν είναι εδώ. Συνεργάστηκε αρμονικά με τον εχθρό του, την πιο σκληρή Δεξιά, για να επιβάλουν τα πιο σκληρά μέτρα. Για να εξαερωθεί τελικά και το ίδιο. Να θεωρήσει υπεύθυνο γι’ αυτό και να κηρύξει εχθρό τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα. Αυτό καθορίζει την πολιτική του σκέψη, την πολιτική του κουλτούρα, την προγραμματική του φυσιογνωμία. Θέλει κανείς σοβαρά να συγκρίνει αυτό το «σπίτι», που κατέληξε σε καθεστώς airbnb, με το ιστορικό ΠΑΣΟΚ;

    Θα πάει και με τον Μητσοτάκη αν χρειαστεί. Το έχει ξανακάνει. Θα στηρίξει τις «μεταρρυθμίσεις» του Μητσοτάκη. Το έχει ξανακάνει. Δικαίωμά του. Αλλά μην διεκδικεί και δάφνες αντιπολίτευσης και προοδευτικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο σεμνά, κύριε Ανδρουλάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος30/5/23 00:37

    Εκανε και η μυγα κωλο και χεσε τον κοσμο ολο ,λεει η παροιμια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος30/5/23 01:00

    Αν ανοίγεις την πόρτα και ξαναβάζεις τους κλέφτες σπίτι σου, δεν φταίει η πόρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος30/5/23 17:43

    Μάθανε ότι οι έλληνες έβγαλαν το Μητσοτάκη και μας επιτέθηκαν 140 χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος30/5/23 18:21

    αφηστε τις εξυπναδες και σωστε το ψωμακι και το κεραμιδι σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος30/5/23 20:50

    17,45 θα ηθελα να μου εξηγησεις τι εννοεις με ....οργανωμενα συμφεροντα πχ ζευγαρακια κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/5/23 15:22

      20.50 ξαναδιαβασε το και μην το αλλοιωνεις.αλλο γραφει εκτος αν εισαι ολιγαρχης πετρελαιας παροχος ρευματος τροφιματζης και σε πειραξε;αυτοι ειναι τα οργανωμενα συμφεροντα.οι αλλοι ειναι βολεμενοι.βεβαια δεν ειναι καταμερια αυτοι που τη βγαζουν περα αλλα οσο να ναι ειναι απροβληματιστοι.ενω οι φτωχοι.τους εχει παρει και τους εχει σηκωσει.

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος1/6/23 14:13

    Μετά τα χουνέρια που έπαθε το ΠΑΣΟΚ άρχισε, διακριτικά βεβαίως, το face control στα στελέχη του που πρόκειται να βγαίνουν στην τηλεόραση γιατί χθες και προχθές παίζει να ‘χασε και καμία δυο μονάδες με τις μπούρδες για τη φορολογία. Θα το διαπιστώσουμε βέβαια τις επόμενες ημέρες στα γκάλοπ. Το τσεκάρισμα γίνεται από τον Μάντζο, διακριτικά πάντα, που παίρνει τηλέφωνα στις εκπομπές και ρωτάει «… εσείς ποιον έχετε αύριο καλεσμένο από το ΠΑΣΟΚ;».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος1/6/23 14:13

    τηρα τωρα.....διαβασε η γρια μου αυτο....βολεμενα ζευγαρακια....και μ εχει μουρλανει μπιτι.ανασκευασετο η ελα να σου τη δωσω μαζι με τη συνταξη της gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/6/23 21:11

      αμα εχει συνταξη κρατα την αλλιως βρεσε καμμια ναχει

      Διαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.