Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Η πνευματική αλλοτρίωση μέσα στη κρίση του πραγματικού.

Η κοινωνία αποτελείται κυρίως από ανθρώπους- το Σύστημα στην αφαίρεση του μοιάζει να το αγνοεί αυτό. 
Το αφήγημα της νεωτερικής εποχής, είχε στην βάση του την ανάπτυξη της Λογικής. Αυτή ήταν η βασική υπόσχεση. Το υλικό με το οποίο θα δούλευε. Η αιχμή του δόρατος στη κριτική απέναντι στη θρησκεία , αλλά και απέναντι στη οργάνωση της ζωής από τους φεουδάρχες. Απαραίτητη προϋπόθεση, η ανάπτυξη του Ατόμου, ή καλύτερα η ανάπτυξη της ατομικότητας, διαμέσου της μόρφωσης , που θα καθιστούσε το άτομο ικανό και κατηρτισμένο, να κατανοήσει και να συμβάλλει στη ανάπτυξη της επιστήμης και να συμμετέχει στη διαμόρφωση της δημοκρατίας. Η νεωτερικότητα αναλάμβανε το δύσκολο “έργο”, να περάσει την κοινωνία βαθιά μέσα στο Πραγματικό και να ξεκόψει τον άνθρωπο από αυτό που καταλάβαινε η ίδια,  αποκλειστικά, σαν σκοταδισμό, καταπίεση, καθήλωση του ατόμου σε ένα στάδιο βλακώδους μαγικής σκέψης. 

Η νεωτερικότητα, ας είμαστε ειλικρινείς, πέτυχε εν πολλοίς τους στόχους της. Όπως επανειλημμένα συμβαίνει, μέσα στη ζωή, τίποτα δεν γίνεται, χωρίς να έχει τις αρνητικές του συνέπειες. Η κοινωνία αντάλλαξε την μαγική σκέψη, με την μαγεία της τεχνολογίας και της επιστήμης, διέλυσε τον κοινωνικό της ιστό, αφήνοντας τον καθένα μόνο του σε ένα κόσμο, που καθημερινά φάνταζε και φαντάζει όλο και πιο χαώδης και άκαρδος και θυσίασε την Λογική του εγχειρήματος της με την λογική του ατομικού συμφέροντος. Ο κόσμος μας απέκτησε δυνατότητες που ούτε καν είχε φανταστεί ότι υπάρχουν, είναι αλήθεια. Η πρόοδος του σε υλικό επίπεδο, -εμπορεύματα, δυνατότητες μετακίνησης, ιατρικές φροντίδες, συσσώρευση πληροφοριών, δυνατότητες εκμετάλλευσης του ελεύθερου χρόνου, διασκέδασης – είναι αναμφισβήτητα μεγαλειώδης και μαγευτική.

Η νεωτερικότητα πέτυχε το παρελθόν να φαντάζει σαν βαρβαρότητα , την οποία όλοι στηλιτεύουν, το παρόν να είναι μια ατέρμονη επιδίωξη οραμάτων ενός μέλλοντος, που σίγουρα θα συναντήσει μια διαφορετικού τύπου βαρβαρότητα , εμπλουτισμένη με σχέδια υλικού μεγαλείου.

Ήδη βρισκόμαστε στη εποχή της μετα-νεωτερικότητας, όπου η νεωτερικότητα φαντάζει ήδη πολύ οπισθοδρομική. Εδώ, όλα είναι μέσα μέσα στη σφαίρα, όπου όλη η ζωή οργανώνεται κάτω από τις απρόσωπες φτερούγες ενός τεχνικού συστήματος. που ελέγχει όλες τις πλευρές της ζωής και των τεχνικών του. Η θεά της νεωτερικότητας, η Λογική, που θα εξηγούσε τον κόσμο και θα τον καθιστούσε προσιτό, χάνεται μέσα στη λογική μιας τεχνο-τερατώδους υπερδομής, όπου όλα είναι άγνωστα και απρόσιτα.

Μήπως είναι η φυσιολογική κατάληξη της;

Καθημερινά, σε όλα τα πράγματα χρειάζεται κάποιος που να είναι “ειδικός”, κάποιος που να ξέρει να επισκευάζει τα άπειρα μηχανήματα, που ελέγχουν και καθορίζουν τις ζωές μας. Γράφω αυτές τις γραμμές σε ένα υπολογιστή, για τον οποίον επί της ουσίας , γνωρίζω μόνο ένα μέρος της χρήση του . Τίποτα άλλο. Φαίνεται να του δίνω εντολές για να κάνει πράγματα που θέλω, αλλά στη πραγματικότητα η εντολή του είναι και είναι καθοριστική, να μου είναι απαραίτητος. Πρέπει να τον φροντίζω, να τον ανανεώνω, να έχω τον τεχνικό του. Η σκέψη του, σταδιακά, γίνεται και δική μου σκέψη. Μαθαίνω να σκέφτομαι μηχανικά , όπως αυτός. Μαθαίνω να κινούμαι με βάση μια απρόσωπη πληροφορία. Είμαι αριθμός ανάμεσα σε άλλους αριθμούς ,που οι τεχνικοί θα αποφασίσουν για την τύχη τους, και αναπόφευκτα θα αποφασίσουν στη βάση πληροφοριών και αριθμών.

Ο κόσμος που έκτισε η νεωτερικότητα, δεν μπόρεσε να συμβάλλει σε καμία πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου. Η ελευθερία του ανθρώπου που ευαγγελίστηκε , από τους φεουδάρχες και την θρησκεία, έγινε “ελεύθερη” σκλαβιά μέσα στα εργοστάσια των μηχανημάτων. Η πνευματικότητα του ανθρώπου εγκλωβίστηκε ολοένα και περισσότερο μέσα σε ένα ,από κάθε άποψη, βαρύτερο υλικό πεδίο. Ο άνθρωπος έχει λιγότερο χρόνο να σκεφτεί πραγματικά για αυτό που ο ίδιος θέλει. Πρέπει να παρακολουθεί τις μηχανές του. Η οργάνωση της ζωής , είναι η οργάνωση που επιβάλλει το τεχνικό σύστημα, στο οποίο όλοι πρέπει να δίνουν τον φόρο τους. Καταντήσαμε το πραγματικό να είναι το τεχνικό.

Ζούμε το θέαμα ενός κόσμου που στο πανί φαίνεται ωραίος, ανεξάρτητος , σκεπτόμενος, αλλά στη πραγματική ζωή είναι άσχημος, εξαρτώμενος και πνευματικά αλλοτριωμένος. Δεν έχουμε ούτε Ελευθερία, ούτε Ισότητα, ούτε Αδελφότητα, αντιθέτως, έχουμε Σκλαβιά, διαρκή Ανισότητα και κακώς εννοούμενη Ατομικότητα.

Το συντελεστικό όμως σε όλα αυτά, είναι ότι η μυρωδιά του πνεύματος καθημερινά υποχωρεί μέσα από τον κόσμο. Ο άνθρωπος σταδιακά παύει να σκέφτεται για την αντικειμενική φύση του κόσμου του, μαθαίνει να τον αποδέχεται σαν δεδομένο και αναλλοίωτο. Έτσι μαθαίνει να αποδέχεται και τον εαυτόν του. Η αλλαγή, η διαφοροποίηση, το άγνωστο, η πνευματική περιπέτεια, η επαναστατικότητα , η φαντασία, η αλήθεια, γίνονται ολοένα και πιο πολύ απόμακρες έννοιες, που ανήκουν σε ένα άλλο σύμπαν, ξένο εν τέλει, προς αυτόν. Η ζωή αδειάζει και σταδιακά μετατρέπεται σε μια τεχνική ζωή, μια ζωή που δεν έχει ψυχή και καρδιά, αλλά τεχνικές που επιβάλλουν με αδιόρατα μαγικό τρόπο την οργάνωση της.

Στη άκρη του νήματος , οποιαδήποτε  Λογική  χάθηκε και ψάχνουμε να την βρούμε. Ναί ο παπάς έχασε την υπόληψη του, γιατί τώρα υπάρχει  ο δημοσιογράφος , ο διαφημιστής, οι άρχοντες της κυβερνητικής, που μπορούν να "εξομολογήσουν " καλύτερα την ανάγκη και το πάθημα και να χειραγωγήσουν καλύτερα  μεγαλύτερες μάζες. Δεν έχουμε πια ανάγκη το ιερό, γιατί "ιερή" είναι πλέον η ανάγκη διατήρησης και υποστήριξης των   μέσων του τεχνικού συστήματος.  Στη καρδιά  αυτού του παραλογισμού ξεπροβάλλει  μια λέξη-καθήκον:  ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ανάπτυξη δίχως όρια, δίχως κατεύθυνση, σε όλες τις  πλευρές, χωρίς κανένα  ήθος. Και οι άρχοντες που χαίρονται γιατί στήσανε την τέλεια μηχανή.

Βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά σε σταυροδρόμι. .  Ο κόσμος είναι πάλι σε κρίση. Όλοι είμαστε σε κρίση. Οι γελοίες εικόνες  της BLACK FRIDAY στον "πολιτισμένο" κόσμο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. 
Μήπως πρέπει να σταματήσουμε τον κόσμο, για να κατέβουμε;!!!!!
Ζακ Ελλύλ
ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Μετάφραση -Πρόλογος
Γιάννης Δ . Ιωαννίδης







18 σχόλια :

  1. Ανώνυμος6/12/16 00:15

    Πανηγύρισε ρε γίδιον, χόρεψε ωρε τούγκιον, ανατρίχιασε από υπερηφάνεια ρε ζούδιον, χόρτασε ακσιοπρέπεια ανθρωπίσκο!!!!!!

    Κερδάμε ρεεεεεεεεε

    Μείωσε το χρεός 45 δις η εθνολαϊκιστική κυβέρνηση, ζούδιον τι δεν καταλαβαίνεις?????

    Τα μέτρα δεν μας νοιάζουν (αυτόματος κόφτης συντάξεων κλπ) αρκεί που ο ταμτάκος βρήκε να λέει ότι έκοψε το χρέος 45 δις......

    Μπούρδας, πιθήκια του ναζισμού και λεβεντομακάκες της αριστεράντζας χαράσουν την πολιτική την εξωτερική και της άμυνας.............. ε ρε γλεντιαάάάάά

    Υ/Γ ε ρε και να ξέρατε πόσο το ευχαριστιέμαι όταν ακούω να πανηγυρίζουν οι εθνολαϊκιστές και ταυτόχρονα να κόβονται οι συντάξεις, να μπαίνουν οριζόντιοι φόροι, να κόβεται το εκας, το αφορολόγητο, τα επιδόματα τα τα τα τα τα ........

    μεζέ τρώω ρεεεεεεεεεεεεε η ηδονή βαράει ταβάνι.........το ευχαριστιέμαιαιαιαιιααιια!!!!!!!!

    Υ/Γ και ξαναπαρακαλάω μην απαντάτε σε πιθήκια....ειμή μόνον χέστε πατόκορφα τις αριστεράντζες της τεμπέλας, αυτά που αποτελούν όνειδος της αριστεράς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/12/16 00:37

    Μακάκαααααααα,

    ψήφισες ΟΧΙ με 62% (από ναζί μέχρι ΕΚΚΕ) και λοιπόν?????

    Στ@@@@@@ια τους του συστήματος, έχει τον καραγκιοζάκο που για να μην χάσει την εξουσία το έκανε ΝΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙΙΑΙΙΑ τεράστιο με μια μνημονιάρα στο διηνεκές (αυτόματος κόφτης κλπ)

    ΠΡΟΣΟΣΗ!!!!!!! όταν ούλια η περιουσία του κράτους πάει στο υπερταμείο τότε να περιμένεις τα μαρουλόφυλλα (για να ικανοποιηθεί η μαφία της δραχμής....τόση πλάτη έβαλε....και για να στα φάνε όλα, ηλίθιε....)

    Και στην Ιταλία ψηφίσανε ΟΧΙ σε κάτι εμμονές του καραγκιοζάκου του Ρέντσι που την είδε "ηγέτης" (μην ξεράσω) και λοιπόν?????

    Κάνε τη δουλίτσα, μυράκιον μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και άντε από κει πούρθες.....τελείωσε ο ρόλος σου....πάμε γι' άλλα!!!!!!!!

    Θα μου το θυμηθείτε!!!!!!!

    Πού πας ρε καραμήτρο ξεβράκωτος στ' αγκάθια???????

    Το σύστημα δουλεύει νυχθημερόν και σχεδιάζει την άλωση της μάζας και σ' αφήνει να παρασέρνεσαι από δήθεν μου τάχα μου αντισυστημικούς τύπου μπούρδα και ταμτάκου και μπαίνεις και ένα μέτρο πιο βαθιά στην ποντικοπαγίδα, γιατί είσαι αγράμματος, άξεστος, ακοινώνιτος, ανιστόρητος, ανήθικος, ατομιστής, αγοραίος, γελοίος, και ότι το α-στερητικό μπορεί ο καθένας να βάλει..........

    έτσι σε έκανε και τώρα δρέπει τους καρπούς τους, ανθρωπίσκο και εσύ βαυκαλίζεσαι με εθνολαϊκιστικές κορώνες και καραγκιοζίστικες σαχλαμαρίτσες και νομίζεις ότι ψηφίζοντας ΟΧΙ αντιδράς, πολεμάς, παλεύεις........

    πόσο γελοίος φαντάζεις όταν νομίζεις ότι.....ψηφίζεις........

    πόσο ηλίθιος μπορείς να είσαι όταν νομίζεις ότι εσύ αποφασίζεις......

    πόσο καραγκιόζης μπορεί να είσαι όταν νομίζεις ότι παίζεις στο παιχνίδι της πορείας σου.......

    πόσο αφελής είσαι αν νομίζεις ότι σε ακούν.......

    ξύμα γίδι, ξύμα τούγκι, ξύμα ζούδι, ξύμα χαζούλι........

    προσγειώσου, γενού πραγματιστής, ρεαλιστής και αποφάσισε μαζί με όλους τους ίδιους σαν και σένα για το τώρα, για το σήμερα, για το εδά!!!!!!!

    Άσε τις πατριωτικές κορώνες, κοίτα το περιβάλλον, κοίτα την διατροφή σου, κοίτα την παιδεία σου, κοίτα τη μόρφωσή σου, κοίτα την καθημερινότητά σου, μη σε χορταίνουν αρλούμπες, μπαρούφες, μπούρδες και αριστεράντζες, μην αφήνεις τα πιθήκια να εκμεταλεύονται τις αδυναμίες σου, το θυμό σου, την απερισκεψία σου..........ΣΚΕΨΟΥ ανθρωπάκιιιιιιι.....ΣΚΕΨΟΥ!!!!! και αν σκεφτείς ίσως υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/12/16 00:49

    Πανηγυρίζουν οι ανόητοι για τα 45 δις του χρέους που θα γίνει το 2060!!!!!!!

    Τι να πει και ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος με τα 180 δις που κόπηκαν στο PSI!!!!!!!

    Ελληνικο, ΔΕΣΦΑ, Χαλκιδική, Αφάντου Ρόδου, Οξιά του σεϊχη δείχνουν το δρόμο της μη επένδυσης στη χώρα......

    Η ανυπαρξία επενδύσεων στη χώρα είναι το πρόβλημα, γίδι και όχι το χρέος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/12/16 00:52

    πρώτη φορά γράφω τόσο αργά, γύρισα από ένα φίλο και διάβασα τα καθέκαστα του γιούρογκρουπ και των πανηγυρισμών των νούμερων και δεν άντεξα να μην....ξεθυμάνω.....άντε καλά κρασιά........

    σε έχω ικανό, μάτι μου, να πας να χορέψεις μάτα στο σύνταγμα με ακσιοπρέπεια και υπερηφάνεια.....σε έχω ικανό για ό,τι δει.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6/12/16 09:56

    αλωνιζει το τομαρι και κανεις δεν εχει λεξη να του πει δυστυχως...εχει δικιο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος6/12/16 10:49

    χαχαχαχα το αυτοσχολιο στο τελος θαυμαστε..ειστε καλα 7 χρονια απο τοτε που ανεβηκε ο επαρατος στην εξουσια και δεν το ξερετε..σας το λεει ο αυτοθαυμαζομενος πατριωτης../...του γιγαντα μπενυ που κουρεψε μαζι με το χρεος τριαντα δις απο τα ταμεια και μεσιασε μαζι με το λοιπο συνοθυλευμα τις συνταξεις..που μαζευε τον εμφια με απειλη διακοπης ρευματος που ο λοβερδος με τα μετρα της υγειας διπλασιασε σχεδον σε ενα χρονο τους θανατους..απο το 2013 και μετα..οκ επιμενει αντι να θελει να παρουμε σαν ελληνες την ευθυνη της χωρας μας να την εχουμε αναθεσει στο σοιμπλε....για το ευρω στο εικονισμα και στη χυτρα..ελεος παρατα τα και γραφε τιποτα καλο για το χωριο μας που ερημωσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος6/12/16 11:59

    Προκειται για μεγιστη διαπραγματευυικη νικη του.Αλεξη!!!!Μας χρεωσε 90δις σε εξι μηνες και μας μειωνει 45 δις σε 50χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος6/12/16 13:45

    κερδαμε τελικα......

    ποιος προδοτης στους συριζανελ ακυρωσε τους χορους και τα γλεντια.....

    ρε κεφαλαια τοσο μακακας εισαι και νομιζεις οτι μοναχα ο δασκαλος βριζει τους καραγκιοζηδες και ολος ο λαος τους θαυμαζει και τους υπερασπιζεται......τοση βλακεια σε δερνει...εδω οπου σταθεις και οπου βρεθεις τα φτυνουν και εσυ εχεις μεινει στο δουλεμα που σου κανανε και τους ψηφισες.....

    9 στους 10 ελληνες τους μουντζωνουν και τους φτυνουν και αν γινουν τωρα εκλογες δεν θα τους ψηφισει ουτε η μανα τους εκτος απο κατι χαζουληδες σαν και σενα.....ασε καημενε τον κοσμο μην τον νευριαζεις

    ενταξει λοιπον μονο ενας τους βριζει ο γερμανοτσολιας ο δασκαλος και εμεις ολοι τους θαυμαζουμε......θα πηγαινα καημενε για γραβατα αλλα εξαντληθηκαν τις πηρε ολες ο τσιπρας επειδη μειωσε το χρεος......αλλα τι λεω εδω τοσον καιρο απεξω απεξω μας μιλας για πατριωτες και ελληνες και κατηγορεις αλλους για προδοσια.....δηλαδη σαν χρυσαυγουλο μιλας.....που μαλλον ψηφιζεις.....αντε και πολυ σου ειναι που ασχοληθηκα μαζι σου εκανα μια ωρα να τα γραψω...

    ο χοντρος τους εχει πει οτι εκει που φτυνανε γλυφουνε....τι λες εχει αδικο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος6/12/16 13:49

    μην ακω κουταμαρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος6/12/16 13:56

    τη χτεσινη φωτο του ΓΑΠ με τον κουμπαρο τον Ερτογαν την ειδες σε κατι εγαινια; την εχει το διαδυκτιο και η εφημεριδα δημοκρατια...μην ξαναπεις χρυση αυγη σε μενα δεν κολαει..ειμαι απο το 73 που μαλιασα στους αγωνες της δημοκρατιας και θυμαμαι απο 9 χρονω τα πολιτικα της ελλαδας..διστυχως αυτο τον απιθανο τυπο που νομισα οτι ειναι το παλιο πασοκ τον ψηφισα το 2009 κι αυτος βρισκεται σαν τον Αλκιβιαδη στην αυλη του Περση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος6/12/16 14:32

    τι αγωνες ρε φιλε σαν αυτους που ησουνα στην πανω πλατεια με τους αγανακτισμενους χρυσαυγιτες και πηγαινοερχοσουνα στην κατω πλατεια στους αγανακτισμενους συριζαιους.......αντε μη σκισεις κανενα καλσον που μιλας για αγωνες με πολιτικη αλητεια και ηλιθιοτητα.....σταματα επιτελους να υπερασπιζεσαι επικινδυνους γελοτοποιους......ραψτο με τοσα και τοσα που γινονται και ακουγονται οτι θα γινουν......συνελθε επιτελους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος6/12/16 15:17

    οι αγωνες ειναι απο το 73..αλλα εσυ δεν ησουν ποτε σ αυτους μεχρι τις πλατειες..ουτε στην κατω ουτε στην πανω ουτε πουθενα..ανυπαρκτος παντοτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος6/12/16 16:48

    Μπράβο στον πατριώτη με το 10:49σχόλιο.
    Αυτή είναι η πικρή αλήθεια
    Οι άλλες θέσεις είναι ψευδαίσθηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος6/12/16 20:37

    Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα παρακαλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος6/12/16 20:51

    Τρελές χαρές και πανηγύρια στο Ελλαδιστάν, επειδή οι Ιταλοί είπανε "οχι" και το όχι τους παρέμεινε όχι, που οι λαοί της Ευρώπης αρχίζουν να λένε όχι πια και τέτοια χαρωπά.
    Ούτε που σας περνάει απο το μυαλό ότι οι λαοί δεν ερωτούνται ποτέ για τις σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την ζωή τους. Ούτε που σας περνάει απο το μυαλό ότι τα ερωτηματα στα δημοψηφίσματα, όπως και οι υποψήφιοι στις εκλογές, είναι στημένα και ελεγμένα απο πριν, με δεκάδες ασφαλιστικές δικλείδες που καλύπτουν την κάθε περίπτωση.
    Ουτε που σας περνάει απο το μυαλό ότι σας ζητούν να βγάλετε το φίδι απο την τρύπα και να αποφασίσετε για θέματα που αγνοείτε παντελώς, παίζοντας με το θυμικό σας κατά βούληση- και τελικά, παίρνετε εσείς την ευθύνη για τις δικές τους αποτυχίες.
    Τέλος, ούτε που σας περνάει απο το μυαλό να σταματήσετε να δίνετε λευκή επιταγή στον οποιονδήποτε, με μια ψήφο του κώλου, με ναι και με όχι σε ερωτήματα που είναι κίβδηλα και που δεν θα έπρεπε ποτέ να απαντώνται με ένα ναι ή ένα όχι.
    Εγω το χω πει και ξαναπεί: δεν φταίνε ποτέ οι άλλοι- φταίμε πάντα εμείς, που επιτρέπουμε να μας εκμεταλλεύονται με τέτοιους γελοίους τρόπους.
    Να ξαναθυμήσω τι ακριβώς έλεγε το ερώτημα του δικού μας δημοψηφίσματος, το οποίο, ακόμα μετά απο τόσο καιρό, κανείς δεν έχει κάνει τον κόπο να διαβάσει και να κατανοήσει.
    "Συμφωνείτε με το κείμενο των δανειστών της 22ης ιουνίου 2015, ναι ή όχι?"
    Το διάβασε κανείς?
    Κατάλαβε κανείς τι σήμαινε το όχι του σε ένα κείμενο που, όταν έγινε το δημοφήφισμα, είχε ήδη ξεπεραστεί απο άλλα κείμενα συμφωνιών και δεν υπήρχε καν στο τραπέζι?
    Κατάλαβε κανείς ότι, όταν σε ρωτούν αν σου αρέσει η φασολάδα, ναι ή όχι, το όχι δεν σημαίνει ότι θα σε ταίσουν σουβλάκια/μακαρόνια/γλυκό/φουαγκρά- ή ό,τι νομιζε ο καθένας οτι σημαίνει, αλλά απλά ότι δεν σου αρέσει η φασολάδα?
    Όοοοοοοοοχι.
    Ε, μείνετε στα όχι. Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος θα σας ταίζουνε και θα είναι και δικαιολογημένοι, με τέτοια ηλιθιότητα που κυκλοφορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος6/12/16 22:33

    ξερεις κανενα τροπο να μην τα εχουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος6/12/16 23:21

    δε μας λες ποιος εισαι που αγωνιζοσουνα απο το 73 να σε μαθουμε να δουμε τι χουντικος εισαι.....τρεμεις να πεις ποιος εισαι στο ονειρο σου αγωνιζοσουνα στην πραγματικοτητα μια ζωη ακροδεξιος ησουνα γιατι δημοκρατης και να εχει τετοιες αποψεις δεν γεννηθηκε....τραβα με τον κασιδιαρη και τον καμενο και παρατα μας...εκει ανηκεις αυτους υπερασπιζεσαι.....εδω αν εχεις κοτσια γραψε το ονομα σου....αλλα κρυβεσαι...τι εχεις να κρυψεις μηπως τις χουντικες σου βολτες....

    αν δε σε καλυπτει ο δασκαλος διαβασε και τον 20.51 μπας και αφυπνιστεις απο την εθνικιαση που σε εχει βαρεμενο.....αντε εξαφανισου χουντικε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος7/12/16 00:09

    μπουχαχαχαχαχαχαχα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.