Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Μια Δύση που «πάσχει» ψυχικά

Λίγο ή πολύ, οι χώρες του Δυτικού κόσμου είναι από τις ευνοημένες του πλανήτη. Οι λόγοι είναι γνωστοί και ποικίλοι, η Δημοκρατία ως επικρατέστερο πολίτευμα, η θεσμοθετημένη (αν και όχι πάντα εφαρμοσμένη) ελευθερία λόγου και σκέψης, η ανάπτυξη των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών που ανθίζουν, τα θεμελιωμένα συνταγματικά δικαιώματα, η οικονομική ευμάρεια σε σχέση με την πλειοψηφία των χωρών της Ανατολής και ένα σωρό άλλα «πλεονεκτήματα».

Με μια πρώτη ματιά, οι άνθρωποι που έχουν την τύχη να γεννηθούν σε αυτή την πλευρά του πλανήτη είναι οι τυχεροί. Όλα τα θετικά που προαναφέρθηκαν και άλλα τόσα που μπορεί κανείς να βρει, είναι δυνατό να καταβαραθρωθούν με λίγη εις βάθος σκέψη και κριτική, όμως εν γένει συγκριτικά με άλλες χώρες του κόσμου, μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη μοίρα.


Αν εξετάσουμε τα πράγματα υπό το πρίσμα της ψυχικής υγείας του δυτικού κόσμου τι θα διαπιστώναμε άραγε; Με ποιο τρόπο η κουλτούρα, ο τρόπος ζωής και οι σύγχρονες τάσεις ευνοούν – ή και ενεργοποιούν – την εκδήλωση ψυχικών διαταραχών;

Πρέπει να διευκρινιστεί πως σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση μιας ψυχικής ασθένειας είναι ένα συνονθύλευμα βιολογικών, αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το άτομο που την εκδηλώνει, παρουσιάζει μια γενετική προδιάθεση όσον αφορά μια συγκεκριμένη «γκάμα» διαταραχών, για παράδειγμα συναισθηματικών, όμως για να εκδηλωθεί αυτή η υποβόσκουσα γονιδιακή προδιάθεση είναι αναγκαία η αλληλεπίδραση με μια σειρά κοινωνικών παραγόντων. Ορισμένοι από αυτούς είναι οι διάφορες στρεσογόνες συνθήκες ζωής, οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις με τους «σημαντικούς» άλλους, ο ανασφαλής μητρικός δεσμός, ψυχοπιεστικά γεγονότα όπως ένα διαζύγιο, μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια ή ένα πένθος, ένα τραυματικό γεγονός όπως ο πόλεμος και ούτω καθεξής.

Η ιατρικοποίηση των πάντων, η αποξένωση από τον συνάνθρωπο, η απομόνωση, οι ταχύτατοι ρυθμοί ζωής, η απομάκρυνση από το φυσικό περιβάλλον, το στρες και οι επιφανειακές σχέσεις με τους άλλους, είναι μερικά από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν τη ζωή των ανθρώπων της Δύσης. Με το αυξημένο προσδόκιμο ζωής και την άνετη οικονομικά διαβίωση σε σχέση με τις χώρες του τρίτου κόσμου και της Ανατολής που πλήττονται από πολέμους, πείνα και άθλιες συνθήκες ζωής, οι δυτικές κοινωνίες μοιάζουν «αλώβητες», όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Όσο μεγαλύτερη η αποξένωση και η ευμάρεια, τόσο μεγαλώνει και η ευαλωτότητα στις ψυχικές διαταραχές.


Η πολιτισμική κουλτούρα ενός λαού επηρεάζει διάφορες διαστάσεις της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων του πώς τα άτομα μίας συγκεκριμένης πολιτισμικής ταυτότητας εκδηλώνουν και διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους, το οικογενειακό και κοινοτικό υποστηρικτικό τους δίκτυο και την αυτοδιάθεσή τους στη θεραπεία. Παρομοίως, η πολιτισμική ταυτότητα του θεράποντα και του γενικότερου συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας επηρεάζουν τη διάγνωση, τη θεραπεία και την παροχή υπηρεσιών. Οι πολιτισμικές και κοινωνικές επιρροές δεν είναι οι μόνοι καθοριστικοί παράγοντες της ψυχικής ασθένειας και των θεραπευτικών υπηρεσιών, αλλά, αναμφισβήτητα, έχουν ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία. Τα νοσολογικά συστήματα που χρησιμοποιεί η δυτική ψυχιατρική είναι εστιασμένα στον τρόπο σκέψης και ζωής της ευρωπαϊκής και αμερικανικής κουλτούρας και εκπαιδεύουν τους θεραπευτές να θεωρούν ότι οι ψυχικές διαταραχές που συναντούν στους δυτικούς ασθενείς, εμφανίζονται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο στους μη δυτικούς και γενικότερα στους λαούς που δεν είναι φορείς της δυτικοευρωπαϊκής κουλτούρας.

Για παράδειγμα, το δυτικό μοντέλο τονίζει τη σπουδαιότητα της αυτονομίας του ασθενούς και το δικαίωμα του «να γνωρίζει» τη διάγνωσή του και τις θεραπευτικές εναλλακτικές δυνατότητες. Αυτό δεν ισχύει σε όλα τα πολιτισμικά πλαίσια και έρχεται σε αντίθεση με επικρατούσες πεποιθήσεις πολλών κοινωνιών. Σε κάποιες η οικογένεια είναι αυτή που πρέπει πρώτη να μάθει για τα προβλήματα υγείας του μέλους της και είναι η οικογένεια που αποφασίζει τι από αυτά θα κάνει γνωστό στον ασθενή. Το στίγμα της ψυχικής υγείας είναι πολύ μεγαλύτερο σε κάποιες κουλτούρες. Στα πλαίσια κάποιων πολιτισμών, το να απευθυνθεί κάποιος σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι ένδειξη αδυναμίας και δημιουργεί αισθήματα ντροπής. Άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένα πολιτισμικά πλαίσια δύσκολα εμπιστεύονται άτομα εκτός αυτών. Είναι σημαντικό να εδραιωθεί μία σχέση εμπιστοσύνης πριν τη διεξαγωγή των ερωτήσεων αναφορικά με την ψυχική υγεία.

Η σωρεία των ψυχικών διαταραχών που πλήττουν τη Δύση έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να καταφεύγουν σε φαρμακευτικές αγωγές αμφιβόλου αναγκαιότητας και χρησιμότητας, με σκοπό να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα. Ακόμη και για τα «καθημερινά» προβλήματα και τι αντιξοότητες λόγω στρες τα ηρεμιστικά χάπια αποτελούν την λύση στην οποία καταφεύγει η πλειοψηφία των ανθρώπων. Με λίγα λόγια, δίνεται βάση στην απαλλαγή από το σύμπτωμα, παρά στην κατανόηση των αιτίων και στην βελτίωση της ανθρώπινης ζωής άπαξ και δια παντός.



27 σχόλια :

  1. Ανώνυμος14/12/16 13:54

    ......Ένα εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα, πρωτοφανές στην νεώτερη ελληνική ιστορία, που δεν ορρωδεί προ ουδενός. Μια πολιτική και εθνική χολέρα που απλώνεται στον τόπο μας και μας απειλεί όλους, μηδενός εξαιρουμένου......


    Η Αφροδίτη Σάλεχ (αυτή η κουκλάρα) τόγραψε αυτολεξί, όπως το διαβάζει.....άξια μαθήτριά μου!!!!!!

    (φτύστε με να μη με ματιάσετε, γιδοξούρια, σας έχω πει εδώ και χρόνια, γραμμή δίνω, πολιτική χαράσσω.....και εσείς, φθονερά ανθρωπάκια αντί να καμαρώνετε, φθονάτε του κερατά.....)

    Το δούλεμα του ταμτάκου δεν σας αρκεί, τέτοια αγράμματα ζουδάκια που είστε, θέλετε κιάλες ροχάλες......το ξέρω γι' αυτό σας προετοιμάζω το κλίμα της.....απαξίας που σας ταιριάζει!!!!!

    Δε σας λυπάμαι μπίτι!!!!!!!

    Τώρα με τη δραχμούλα θα δεις το....βούνευρον να πάει σύννεφο και η ιστορία διδάσκει όχι μόνο για εθνικές περιπέτειες και καταστροφές, αλλά πρωτίστως για τις κοινωνικές που διαπράχθησαν στο όνομα του έθνους και του κράτους......αλλά τι να καταλάβει το 10 και 2/13????

    Τράβα τσιουπίτσα μου με α(κσ)ιοπρέπεια και υπερηφάνεια να φωτογραφιθείς με τα πιθήκια και να χορέψεις στην πλατεία στο......αντάμωμα των αγανα(χ)τισμένων.........νόμιζες ότι το (χ)τισμένων τζιάπα τόγραφα???

    Η αξία σου, τούγκιον, είναι τα 300 ευρώ ... και πολλά είναι.....

    Σου έχω πει ό,τι θα με πάρει ο διάολος, κι' εμένα, και θα με σηκώσει μαζί σου, αλλά εμένα θα με κρατήσει στη ζωή ο θυμός και δε θα με αυτοχεριάσει η απαγοήτευση που θα την γευτείς δυστυχώς μετά από εθνική τραγωδία, γιατί τώρανες δε γροικάς μπίτι, παρά το σκυλοβρίσιμο που σου έχω τόσα χρόνια κάνει.....

    Όταν μίλαγα για ΔΙΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ και για εθνική συνεννόηση, χοροπηδάγατε, γιαουρτώνατε, βρίζατε, αγκαλιαζόσαστε με πιθήκια και ακροδεξιά υποκείμενα, αρουλιώσαστε ότι είσαστε δήθεν μου τάχα μου αριστεροί επαναστάτες και ονειρευόσαστε.....αντεπίθεση!!!!!!!

    Απειλούν με εκλογές......και λοιπόν????? Αν έχεις άντερα κάνε τες για να προσφέρεις ύψιστη υπηρεσία όχι μόνο στη χώρα και την ευρώπη, αλλά στην υφήλιο ολάκερη με την ήττα των ΕΘΝΟΛΑΪΚΙΣΤΩΝ που θα είναι συντριπιτική!!!!!!!!

    Θα κρατήσεις κανα 25άρι ηλιθίων που πιστεύουν ότι θα χορτάσουν με την πείνα του διπλανού τους (που όλοι θα φτωχοποιηθούν) και θα προξενήσει (ήδη το διαπράττει) κοινωνική βλάβη αναδεικνύοντα τα μονεταριστικά ακρονεοφιλελεύθερα καραδεξιά ανθρωπάρια της ελλάδας σε.....σωτήρες!!!!!


    Δυστυχώς αυτοί έλαχε να είναι το όνειδος της αριστεράς!!!!!!

    Αυτοί οι αδίστακτοι νάρκισοι, αυτοί οι απύθμενοι οπορτουνιστές, αυτά τα πολιτικά νούμερα της ψευτιάς!!!!!

    Υ/Γ Τα πράματα είναι τόσο πολύ σοβαρά που ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σε νησί του αιγαίου για να κάνει το "νταή" στους ευρωπαίους και για καθαρά κομματικούς του λόγους, συναγελαζόμενος με τον μπούλη......σαχλαμαρίζοντας δηλαδή, παίζοντάς το άνετος!!!!! που δυστυχώς δεν είναι έτσι, γιατί η αλήθεια είναι μάλλον.....ΑΣΧΕΤΟΣ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ για την πατρίδα και την κοινωνία μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/12/16 15:19

    Και συ το ονειδος του μπλογκ, με ολο το θαρρος
    ελεος πια ρε φιλε με το προηγουμενο
    δεν αντεχεσαι
    γραψε σε καμμια εφημεριδα, μπας κι ανεβασεις και την κυκλοφορια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/12/16 16:24

    Τι ν ανεβασει..στο πανελληνιο μπλογκ που εγραφε σχολια φυγανε ολοι....μυριζε.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/12/16 16:26

    Α ΡΕ ΓΛΑΝΙΤΣΙΑ ΤΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΜΕ ΔΑΥΤΟΝ..ΤΟ "ΜΙΚΡΗ ΜΟΣΧΑ" Η ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΔΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/12/16 17:50

    Συνεχές ετήσιο Πλεόνασμα 3,5%
    σημαίνει Grexit σε 3,5 χρόνια το πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/12/16 18:34

    "Οι Θεσμοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να είναι σε συμφωνία με τα συμφωνηθέντα".
    Ωχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος14/12/16 19:33

    δεν αντεχουνε τα λιμα δασκαλε και δεν εχουν τι να μας πουν......

    ο πρωθυπουργος ζητησε ονομαστικη για την δεκατη τριτη συνταξη.....

    ποια 13 ρε μεγαλε πως μας δουλευεις ετσι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/12/16 20:14

    Δεν είναι πλάκα!!!!!!

    Κάνουν ότι μπορούν για να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο

    (που θα προσπαθήσουν ηλιθιωδώς με εθνολαϊκισμούς και λεβεντομαλακίες να χρεώσουν στους κακούς ευρωπαίους)

    και να έρθει ο αρμαγεδώνας της απόλυτης φτώχιας.......

    Την ευθύνη την έχει ακεραία αυτό το συνονθύλευμα που κυβερνίζει....

    Την ευθύνη για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης αυτοί!!!!!

    Την ευθύνη για τη μη εφαρμογή των μέτρων που υπόγραψαν αυτοί!!!!!

    Την ευθύνη για τη μη προστασία της διαπραγμάτευσης από τις αρπακτικές διαθέσεις των μονεταριστών ακρονεοφιλελεύθερων της ευρώπης, αυτοί!!!!

    Την ευθύνη για το λαϊκισμό και τη δημαγωγία, αυτοί!!!

    Την ευθύνη για το grexit, αυτοί!!!!

    Την ευθύνη για το κατάντημα της χώρας σ' αυτή την κατάσταση, ενώ το πράμα είχε ισορροπήσει μετά από θυσίες και αίμα, αυτοί!!!!


    Ωραία λοιπόν, δεν υπογράφουμε, δεν συνεννοούμαστε, απειλούμε, τραμπουκίζουμε και λαϊκίζουμε ασύδοτα.......

    Και τι γίνεται αν οι κακοί ευρωπαίοι επιμείνουν??????

    Θα τους κάνουμε τα τρία, δύο......(σόρυ που γίνομαι απρεπής, αλλά οι τύποι παίζουν με τις ζωές μας άμεσα....)

    Τι σχέδιο Β έχει ο οπορτουνιστής δημαγωγός????

    Θα ρίξει το φταίξιμο στους ξένους και θα χασκογελάει με τον συνεταίρο του στου Μαξίμου????

    Εύχομαι να μην συμβεί για το καλό όλων μας και πρωτίστως για τους κυβερνίζοντες...........

    Εσκεμένα οδηγούν τα πράματα σε αδιέξοδο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, εκτελούν σχέδιο δραχμής........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος14/12/16 20:28

    Δε θα ρωτήσουμε κανέναν που θα δώσουμε τα πλεονάσματα, είπε υπερηφάνως ο ταμτάκος παρουσία του μπούλη!!!!!!!

    Δε θα ρωτήσουμε κανέναν πότε θα εφαρμόσουμε τα μέτρα για το χρέος, είπαν κυνικώς οι μονεταριστές ακρονεοφιλελεύθεροι της ευρώπης!!!!!!

    Δυστυχώς είσαι ανάμεσα...........ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ........

    Ας πρόσεχες, τι να σου κάνω τώρα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος14/12/16 20:39

    Πού το πάει, λοιπόν, με όλα αυτά ο Τσίπρας; Υπάρχουν μόνο δύο κατευθύνσεις.

    Η προφανής, που λέει ότι θα πάει σε συμφωνία, απλώς χρειάζεται τα προσχήματα ηρωικής διαπραγμάτευσης. Η αξιολόγηση θα κλείσει σε ένα επαχθές πλαίσιο μέτρων, διατηρώντας, πιθανότατα, κάτι από τις παροχές προς τους συνταξιούχους. Και θα βγαίνουν πάλι στα πάνελ να λένε ότι γνωρίζουν από διαπραγμάτευση, όπως οι Καλαματιανοί ξέρουν από καλό λάδι.

    Και η ακραία που μας οδηγεί σε εκλογές με τσάμικα και αντάρτικα, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, περιμένοντας το δεύτερο γύρο, με απλή αναλογική.

    Και οι δύο εκδοχές επιβεβαιώνουν τον τυχοδιωκτισμό και τον καιροσκοπισμό της κυβέρνησης. Και, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, δοκιμάζεται και η αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία έχει πει ότι θα ψηφίσει τις παροχές. Θα διατηρήσει την ίδια θέση; Αν το κάνει, θα συνταχθεί με την κυβέρνηση κατά των δανειστών. Αν δεν ψηφίσει τις παροχές, βάζοντας μπροστά την απομείωση του χρέους, θα εγκληθεί, από την κυβέρνηση, ως ουρά των δανειστών. Την Πέμπτη στη Βουλή έχει ονομαστική ψηφοφορία…


    Τι θα κερδίσεις, ζουδάκι, αν μηφίσουν 230 βουλευτές την ελεημοσύνη του τσίπρα?????

    Οι ευρωπαίοι τελικά τρίβουν τα χέρια τους......

    Το ΔΝΤ χαίρεται.......

    Ο αρμαγεδώνας με ευθύνη αυτού του συνονθυλεύματος πλησιάζει, μέσα από χωρούς στο σύνταγμα από καραγκούνες.....
    -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος14/12/16 21:24

    Τα spreads στα ουράνια.....κάτι χοντρό έρχεται και το πόπολο έχει ζυμωθεί αρκούντως......κανένας δεν διαμαρτύρεται....με απαγοήτευση μακάρια περιμένει τη δραχμούλα.........άλλη μια αυταπάτη........

    Θα ξυμήσει αργά, είναι σίγουρο και θα είναι οδυνηρό ξύπνημα......

    "πάταξον μεν, άκουσον δε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος14/12/16 23:24

    Α ΡΕ ΤΣΑΧΠΙΝΗ ΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος15/12/16 01:12

    Κανε μου like
    Τρία 9αρια πήρε ο Κώτσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος15/12/16 10:34

    Αν πάνε για εκλογές δεν έχει παραγραφεί η σκληρή διαπραγμάτευση που έφερε τα capital controls......

    Το παιχνίδι του Σόιμπλε παίζουν οι πολιτικοί απατεώνες.....

    Πίασανε 60 λίτρα (ναι ναι καλά διαβάζεις, 60 λίτρα) λαθραίο και πανηγυρίσανε ότι πατάξανε το λαθρεμπόριο.....

    Ένα ευρώ αν παίρνανε από τη λίστα λαγκάρντ θα χορεύανε στο σύνταγμα.....

    Τελικά τα πήρε μυρουδιά και ο πιο ηλίθιος που τα ψήφισε.....

    Ή θα ξευτιλιστούνε ή θα πάνε σε εκλογές να γλυτώσουν το τομάρι τους....

    Προκάλεσαν τεράστια βλάβη χειροτερεύοντας τα πράματα και αλυσοδένοντας τη χώρα σε διαρκές μνημόνιο......

    Όποιο χαρακτηρισμό έκαναν κάποιοι εδώ και αλλού ήταν όχι μόνο εύστοχος αλλά και επιβεβλημένος......γιατί απλά ήταν αληθινός......

    Έχω την αίσθηση ότι πασχίζουν όχι μόνο να ξεπλύνουν την ΧΑ, αλλά και να την θεριέψουν........

    Στήνουν σκηνικό ηρωικής εξόδου σε βάρος της χώρας.....

    Στήνουν σκηνικό ρήξης να περισώσουν ότι μπορούν από τα ποσοστά τους...

    Στήνουν σκηνικό σε βάσεις αφελείς πολιτικά και κοινωνικά επικίνδυνες..










    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος15/12/16 10:55

    Μια χώρα για να μπορέσει να επιβιώσει στην μανία των αγορών θα πρέπει να διαθέτει

    -Ισχυρή παραγωγή και εξαγωγική δραστηριότητα

    -Ισχυρό νόμισμα με ισχυρά συναλλαγματικά διαθέσιμα

    -Ισχυρό τραπεζικό σύστημα

    -Πραγματικό πλούτο λόγω αύξησης ΑΕΠ όχι λογιστικό και πραγματικό κοινωνικό πλούτο δηλαδή καταθέσεις…

    -Εδραιωμένη πεποίθηση στην κοινωνία ότι μπορεί να τα καταφέρει εκτός ευρώ

    -Εδραιωμένη και μαζική πεποίθηση ότι η νέα δραχμή θα απορροφήσει τα πρώτα σοκ του Grexit.

    Εκ πρώτης όψεις η Ελλάδα δεν πληροί καμία από τις βασικές προϋποθέσεις και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιβιώσει σε περιβάλλον δραχμής.

    Στο παρελθόν είχε αποκαλυφθεί ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε προτείνει 50 δισεκ. στην Ελλάδα για να αποχωρήσει από το ευρώ.

    Το ερώτημα είναι εάν μας χάριζαν 100 δισεκ. και εάν δέχονταν να κουρέψουν το 50% του θεσμικού χρέους δηλαδή 125 δισεκ. σε σύνολο περίπου 250 δισεκ. η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβιώσει σε περιβάλλον δραχμής;

    Υ/Γ Κάπως έτσι προσπαθεί η μαφία της δραχμής να σε πείσει ότι άμα φύγεις από το ευρώ και σου δόσουν κάποια χρήματα θα ελευθερωθείς από τα δεσμά του ευρώ.........(μπαμ κάνει από μακριά ότι απευθύνονται σε βούρλα που δυστυχώς υπάρχουν πολλά...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/12/16 14:54

      Για να εχει ολα αυτα πρεπει νε εχει περιβαλλον εθνικου νομισματος..αλλιως πως θα κανει οικονομικη πολιτικη ανταγωνιστικη...τσιουκι ξεκινας αναποδα..σαν τον ηλιθιο τον καροτσακια σαν το λιγδη τον τομσεν

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος15/12/16 12:44

    Εγω δεν εχω ουτε ευρω ουτε δραχμες στις τραπεζες οποτε οπου και να με πανε δεν με νοιαζει Εσεις που τα εχετε καλα κανετε και σκιαζοστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος15/12/16 13:29

    και ομως ο προηγουμενος ψηφιζει και περιμενεις να σωθει αυτη η χωρα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος15/12/16 13:37

    Θα κάνει λένε δημοψήφισμα για τα μέτρα πάλι!!!!!!!

    Μία είναι η απάντηση και θα είναι καθολική από τα δημοκρατικά κόμματα....

    Ας πάει να ψηφίσει με τους ανελ και τα πιθήκια, οι άλλοι καθολική ΑΠΟΧΗ......

    Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα....να μου το θυμηθείτε και η γελοιότητα σ' αυτά τα τυχάρπαστα πολιτικά νούμερα ξεχυλίζει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος15/12/16 13:39

    κι εσεις ψηφιζετε αλλα δεν την σωσατε ουτε τωρα ουτε τοσα χρονια ,απεναντιας καταστρεψατε κι εμενα και τη χωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος15/12/16 13:40

    Πάειειει και το βατοπέδιιιιιι......

    Η αριστερά ποτέ δεν ήταν καραμανλική!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος15/12/16 20:19

    ντουουουββββββββββ......τα ρεστα μου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος15/12/16 21:20

    Χαχαχα..ο Σοιμπλε την πατησε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος15/12/16 23:38

    NTOYOYOYOYBBBBBB TA MEZEA MOY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος16/12/16 00:44

    Εγώ παιδιά είμαι άνεργος έχω τρία παιδιά 13 18 k20... δουλευα σε ενα εργοστάσιο και έκλεισε εδώ και τρία χρόνια ...είμαι 55 χρονών γυναίκα μου παλεύει σε κάτι σκάλες και με κάτι οικονομίες που είχαμε μαζέψει ακόμα ζούμε .. ψήφισα πασοκ πάντοτε για να μείνουμε στο ευρώ σε λίγο τελειώνουν τα χρήματα τι θα κάνω ... ψηφίζω για 9 χρόνια να μείνουμε στο ευρώ.. και και όλο μένουμε στο ευρώ και όλο έξω είμαστε αυτή η κατάσταση χρήζει ψυχίατρο το καταλαβαίνετε δεν αντέχουμε άλλο.. γιατί δεν λένε την αλήθεια στο λαό... όλες οι κυβερνήσεις σχίζανε μνημόνια κι όλο μέσα είμαστε ... άραγε και εδω χρήζει ψυχίατρο.. τελικά όπως φαίνεται είμαστε όλοι για την μπολετα. Υποκρισία ανισορροπία παραπλάνηση και δώστου να χει ....ο ασχετος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος16/12/16 09:11

    ΚΟΙΤΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ, ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ, ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥΓΚΟ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος16/12/16 10:24

    καλα εεε..........μιλαμε για πολυ αναλυση υπερ της δραμης....δασκαλε κρυψου...πλακωσανε οι εξωγηινοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.