Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Δεξιά και αριστερά της Παγκοσμιοποίησης.

Παγκοσμιοποίηση : το όραμα ενός ενοποιημένου πλανήτη. Το όραμα μιας αυτοκρατορίας, της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας που έχει ποτέ υπάρξει. Ένας κόσμος τεράστιας αγοράς, όπου όλοι έχουν σχέση με όλους , μέσα από το χρήμα, και μόνο μέσα από αυτό, που κινεί αυτήν την αγορά. Όποιες διαφορές , σε οποιοδήποτε επίπεδο, θρησκευτικές ,πολιτικές , κοινωνικές, θα πρέπει να εναρμονιστούν με αυτή την χαώδη αγορά και αν δεν μπορούν, θα πρέπει να εξαφανιστούν. Μια τέτοια αυτοκρατορία , χρειάζεται ένα παντοδύναμο διοικητή , έναν πλανητάρχη, που ο λόγος του, σαφώς, θα πρέπει να υποστηρίζεται από τον λόγο των όπλων του
Όταν ο πατήρ Μπούς στον λόγο του το 1991, κήρυξε και επίσημα την έναρξη της υλοποίησης αυτού του οράματος, συνοδεύοντας το με το πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, ο κόσμος της ανθρωπότητας , ένοιωσε, ότι μπαίνουμε σε μια καινούργια εποχή. Μια εποχή που με κανένα τρόπο, δεν έμελλε να είναι ρόδινη , ειδικά για τις περιοχές εκείνες ,που το καινούργιο παγκοσμιοποιημένο βλέμμα , θα έστρεφε την προσοχή του.
Πριν 200 χρόνια , ένα ανάλογο όραμα, με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο, την απελευθέρωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, της προλεταριακής τάξης από τους δυνάστες της , άρχισε να εξαπλώνεται σαν ιός παντού. Το κομμουνιστικό κίνημα πίστευε, ότι “οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα”, η μισθωτή εργασία ,όργανο στα χέρια των καπιταλιστών ,υποδουλώνει τον άνθρωπο, άρα μόνο μια παγκόσμια επανάσταση , θα ανέτρεπε τις υπάρχουσες συνθήκες δουλείας και θα απελευθέρωνε τον πλανήτη.
Το όραμα ενός ενοποιημένου πλανήτη , σαφώς, είναι πάρα πολύ παλιό και πολλές φορές για μακρές περιόδους, έχει κιόλας πετύχει. Οι Πέρσες, ο μέγας Αλέξανδρος, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί , οι Μογγόλοι με τον Τζέγκινς Χαν ,οι άγγλοι , έχουν πολλά πράγματα να διδάξουν σε όσους έχουν το ενδιαφέρον.

Θα μπορούσε να ειπωθεί , ότι ο ενοποιημένος πλανήτης υπό μια αρχή , είναι το παιδικό απωθημένο της εξουσίας , όταν έχει κρίσεις μεγαλείου. Ο χρόνος που “βλέπει τους ανθρώπους να περνούν”, σαφώς θα πρέπει να γελά πάντοτε με αυτήν την επιδίωξη και την ματαιότητα της !!!!
Δεν θα ήταν μάλιστα παράτολμο να ειπωθεί, ότι κάποιοι μπορούν να φαντάζονται και να επεκτείνουν αυτό το σχέδιο ακόμη και στο ευρύτερο Σύμπαν.

Το ελληνικό δημοψήφισμα, το Brexit, και η εκλογή του Τράμπ ,ως ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, όμως ήρθαν να σπιλώσουν τέτοιες επιδιώξεις ή τέλος πάντων, να δώσουν ένα μήνυμα σε όσους το επιδιώκουν , ότι μια ετερόκλητη μάζα κόσμου παγκοσμίως , δεν συμμερίζεται το όραμα τους. Παλαιότερα , είχαν υπάρξει επίσης πολλές ενστάσεις, διαδηλώσεις ,βλέπε Γένοβα, που υποδήλωναν ότι υπάρχει αντίδραση και μάλιστα σοβαρή και από τα αριστερά αλλά και από τα δεξιά της παγκοσμιοποίησης. Συγχρόνως θα πρέπει όμως να παραδεχτούμε, ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα του ανθρώπινου πληθυσμού, που βλέπει με καλό μάτι το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Μιλάμε δηλαδή για έναν διχασμό των κοινωνιών. Αλλά και για ένα διχασμό μέσα στους κόλπους της εξουσίας . Η ανάγκη για σκληρή οικονομική επέκταση , για όλο και μεγαλύτερο έλεγχο ,για όλο και μεγαλύτερη ομοιομορφία, για όλο και περισσότερο πόλεμο, αντιμάχεται με την ανάγκη για επιβίωση, διατήρηση της ιδιαιτερότητας, της ανάγκης για περισσότερη ειρήνη στον πλανήτη. Μέσα στα στρατόπεδα και των δύο πλευρών, υπάρχουν υποστηρικτές, παραδόξως , από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, πράγμα που δημιουργεί σύγχυση και αντιφάσεις . Δημιουργεί αόρατες συμμαχίες που μέχρι χτες θα ήταν αδύνατες, αλλά και κόντρες ανάμεσα σε ιδεολογικά ταυτόσημους .

Ένας διχασμός που περιφρουρείται στα ανώτερα κέντρα της εξουσίας, μπορεί και να αποφύγει μια ριζική σύγκρουση, στο όνομα κοινών συμφερόντων . Ένας διχασμός, όμως, που κλιμακώνεται μέσα στο σύνολο της κοινωνίας, δεν προμηνύει καθόλου κάτι καλό. Αντίθετα, ανοίγει τους ασκούς με τα μύρια κακά. Ασκούς που δεν κλείνουν εύκολα και δημιουργούν μόνιμα τραύματα, μέσα στον κοινωνικό ιστό.

Το όραμα της παγκοσμιοποίησης και οι εκφραστές του, έχουν υποστεί ήττα . Ήττα που ενώ φαίνεται να είναι από τα δεξιά τους, είναι από τα βάθη της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που υποτιμούν με κάθε δυνατό τρόπο και που φροντίζουν να αγνοούν τις ανάγκες της. Η κοινωνία αυτή δεν έχει δικό της όραμα και κατά συνέπεια τείνει να δανείζεται οράματα που μπορούν ευκαιριακά να υποστηρίξουν την αντίδραση της σε αυτό που συμβαίνει. Κατά βάση σύρεται από την ίδια της την παθητικότητα. Αυτός δεν είναι λόγος να υποτιμηθεί ριζικά η αντίδραση της, ακόμα και αν αυτή η αντίδραση στρέφεται για υποστήριξη στις παρυφές του γελοίου. Δεν αντέχει το ψέμα του υπάρχοντος. Μπορεί να μην είναι αυτό αρκετό, αλλά είναι κάτι.

Οι εραστές της παγκοσμιοποίησης όμως ,ας μην γελιόμαστε, δεν έχουν ηττηθεί. Αντίθετα θα σκληρύνουν την στάση τους γιατί τα συμφέροντα τους είναι μεγάλα και η ανάγκη τους για επιβολή ακόμα μεγαλύτερη. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι πλέον έχουμε αλλάξει “πίστα” του τρόπου με τον οποίον παίζεται το παγκόσμιο παιχνίδι. Τα “γνωστά” και “φιλικά” χρώματα , δεν είναι πλέον ούτε γνωστά αλλά ούτε και φιλικά
Τα χαρτιά πρέπει να ξαναπέσουν στο τραπέζι με άλλον τρόπο και διαφορετική σκέψη.
πηγη

9 σχόλια :

  1. Ανώνυμος24/11/16 10:32

    Αν ζήταγε κανείς από την πηγή να σου πει τα μέσα που μετέρχεται αυτή η "σατανική" παγκοσμιοποίηση θα σου πει για ψεκασμούς για βελζεβούλ ηγέτες για απίθανες βάσεις που επικοινωνούν με εξωγήινους και στο τέλος θα καταλήξει ότι όλα γίνονται για να εξαφανιστούν οι αρχές και οι ιδέες των προγόνων όπου γης......

    Λες και δεν είναι παγκόσμια υπόθεση τα πυρηνικά.

    Λες και δεν είναι παγκόσμια υπόθεση η πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

    Λες και δεν είναι παγκόσμια υπόθεση το ενεργειακό.

    Λες και δεν είναι παγκόσμια υπόθεση η πείνα.

    Λες και δεν είναι παγκόσμια υπόθεση τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Λες και δεν είναι παγκόσμια υπόθεση η μόλυνση του περιβάλλοντος.

    κλπ κλπ

    Όποιος γνωρίζει τα στοιχειώδη ιστορικά γεγονότα, ας πούμε της ευρώπης, θα δεχθεί ότι ο χωρισμός που έκανε το military σε κράτη-έθνη μόνο συμφορές και πολέμους μακροχρόνιους έφερε (και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις οδήγησαν σε Παγκόσμιες συρράξεις)

    Επειδή, λόγω χάρη, σήμερα η Τουρκία είναι κυρίαρχος των πηγών του Τίγρη και Ευφράτη και μπορεί με φράγματα να ελέγχει τις ροές νερού, λόγω κρατικής κυριαρχίας, μπορεί να κάνει ότι θέλει και να μην υπόκειται σε υποχρεώσεις, αλλά σε παραχωρήσεις......τι λες ρε φίλε που θα πεθάνουν οι λαοί στη μεσοποταμία γιατί τυχαίνει οι πηγές των υδάτων να είναι στα "κυρίαρχα" μέρη σου που θέλει ο σοβινισμός του "κράτους".

    Η παγκοσμιοποίηση όπως προωθήθηκε και προωθείται από το μονεταριστικό ακρονεοφιλελεύθερο δόγμα προκαλεί. Και προκαλεί αντιδράσεις λόγω οικονομικής ανέχειας κάποιων που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την προστασία του πλούτου τους (πχ δασμοί σε εισαγόμενα άρα προστατευόμενα τα εσωτερικά ανταγωνιστικά ή μη επιδοτούμενα κάποια γιατί η ευρύτερη αγροτική πολιτική δε θέλει βρε αδερφέ μπαμπάκι που στοιχίζει 1 ευρώ το κιλό αλλά θέλει το ινδικό ας πούμε που στοιχίζει 10 λεπτά και εσύ "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά" θα επιδοτηθείς να κάνεις κάτι άλλο)

    Οι στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν και παρατηρούνται στην προωθούμενη παγκοσμιοποίηση που έγινε όργανο κερδοσκοπίας και απώλειας πλούτου από τις πλατιές μάζες οδηγούν αυτές τις μάζες σε βαρεμένους μυαλοκαμένους στοκαρισμένους ακροδεξιά πιθήκια και σε ότι πιο αντιδραστικό μπορεί να φανταστεί κανείς όπου γης....

    Ήδη συνασπισμοί κρατών διαλύονται, χώρες τεμαχίζονται στο όνομα της κυριαρχίας δήθεν!!!!!

    Σκέψου ότι όταν διαλύθηκε η Κοινωνία των Εθνών στο μεσοπόλεμο οδηγηθήκαμε με μαθηματική ακρίβεια σε παγκόσμιο πόλεμο.

    Οι ηγέτες τύπου Λεπέν, Φάρατζ, Πούτιν, Ερντοάν, στην ευρώπη και η κυριαρχία του εθνολαϊκισμού και της περιχαράκωσης των συνόρων μόνο αίμα και δάκρυα θα φέρουν.

    Μην βρίσκουμε λοιπόν άλλοθι στην επέλαση των μονεταριστών για να καταδικάσουμε μια λύση παγκόσμια για τα προβλήματα των εθνών που είτε το θέλουμε είτε όχι είναι .......παγκόσμια!!!!!!

    Υ/Γ κάποιοι αφελώς θα μιλήσουν για συνεννόηση των 200 και κρατών......εδώ δεν τα βρίσκεις πολλές φορές με τον εαυτό σου ή τη γυναίκα σου, γι' αυτό χρειάζονται αυστηροί παγκόσμιοι κανόνες που να εφαρμόζονται και να ανήκουν στην παγκόσμια κοινότητα και όχι σε κάθε εθνική ομαδούλα........

    Χρειαζόμαστε περισσότερο ΟΗΕ παρά περισσότερους εθνολαϊκιστές της πιθηκοειδούς άκρας δεξιάς ή της ηλίθιας ακροαριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/11/16 11:54

    Καταλαβαινω πολυ καλα τι εννοεις αλλα πρεπει να μαθεις οτι ο περα απο τα πλεονεκτηματα,καθε θεμα εχει και τα μειονεκτηματα του. Ετσι και η παγκοσμιοποιηση εχει τα δικα της.
    Καθε λαος εχει τα δικα του εθιμα αλλα με αυτο το συγκεκριμενο θεμα χανει την ταυτοτητα του.
    Αυτο περναει και στους ανθρωπους. Αν εσυ χασεις τη δικη σου ,τοτε θα καταλαβεις και τη σημασια της ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/11/16 16:56

      Ο συγκεκριμενος την εχει χασει...πιστευει οτι ειναι Γερμανος

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος24/11/16 12:13

    Ο όρος έχει νεοφιλελεύθερη προέλευση και η εφαρμογή της παγκοσμιοποίησης προσδιορίζεται από νεοφιλελεύθερες πρακτικές (ασυδοσία της αγοράς, θεοποίηση του ανταγωνισμού, έλλειψη κοινωνικού προσανατολισμού και δημοκρατικού ελέγχου των αποφάσεων κ.ά. Ουτε το πρόβλημα της πείνας έλυσε, ούτε των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,ουτε την μόλυνση του περιβάλλοντος,ουε τίποτα απ όλα αυτά που αναφέρεις Απεναντίας διεύρυνε την κοινωνική ανισότητα και ισχυροποίησε το κεφάλαιο Μην πας μακριά αλλα βλέπε Ελλάδα σήμερα που είναι θύμα αυτής της παγκοσμιοποίησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/11/16 13:54

    Εδώ είναι και η διαφωνία μας.

    Νομίζουμε ότι ο σημερινός κόσμος είναι χειρότερος απ' αυτόν πριν 15 20 40 80 χρόνια. ΛΑΘΟΣ!!!!!

    Είναι πολύ πολύ καλύτερος ο σημερινός (βέβαια με τα προβλήματά του τα ακραία πολλες φορές)

    Και λιγότεροι πόλεμοι, και η φτώχεια πιο ήπια, και η τεχνολογία έχει διαχυθεί σε τεράστιες μάζες και το βιοτικό επίπεδο το πολύ χαμηλό ανεβαίνει.

    Τώρα αν σε κάποιες αναπτυγμένες χώρες ή αναπτυσσόμενες μεταφέρεται πλούτος από την μικρομεσαία τάξη στην τάξη των ελίτ ή η ανεργία είναι μέσο επίλυσης δημοσιονομικών θεμάτων (τρις μοχλεύονται κάθε μέρα λες και παίζουν μονόπολυ) είναι άλλου παπά ευαγγέλια που δεν μπορέσαμε να το λύσουμε γιατί αν μας θιγεί λίγο η τσεπούλα φτάνουμε στο σημείο να ψηφίζουμε ακόμα και πιθήκια νεοναζί.....


    πχ εμείς εδώ μιλάμε ότι η μεταπολίτευση έφερε την καταστροφή!!!!!!! και το πιστεύουν κάποιοι και το προπαγανδίζουν ακροδεξιοί και ναζιστές και ας ρωτήσουμε τον όποιο εχέφρονα...."είναι καλύτερη η ελλάδα σήμερα απ' ότι το 50 το 60 το 70???" τι νομίζετε ότι θα σας πει???

    Και όταν το 2009 διαπιστώσαμε την χρεοκοπία τι κάναμε???

    αντί να βάλουμε όλοι μαζί πλάτη με ΔΙΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ (το θυμάσαι μάτι μου?) αρχινίσαμε τον καρσιλαμά της "αντίστασης" του "πατριωτισμού" του "εθνολαϊκισμού" και της αρλούμπας. Στραφήκαμε σε τυχάρπαστα πολιτικά νούμερα και από τα αζήτητα τα κάναμε "ηγέτες" που καμαρώνουν σα γύφτικα σκερπάνια και κομποριμονούν κιόλας ότι είναι και αριστερά, ενώ εφαρμόζουν το δόγμα του βλέποντας και κάνοντας μέσα στα πλαίσια του μονεταρισμού και δεν πρόκειται να πούναι ποτέ όχι στα ακρονεοφιλελεύθερα καθίκια της ευρώπης μόνο και μόνο να μην χάσουν την εξουσία (τον κορύτο που λέω)

    Εδώ δεν έχουμε καταλάβει καλά καλά ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια και είναι διάχυτη η ακριβώς ανάποδη άποψη......τι να πει κανείς????? θα καταλάβει ότι η γη είναι ένα παγκόσμιο χωριό και η "κλανιά" του γείτονα θα βρωμίσει και μας........

    Δε φταίει η παγκοσμιοποίηση σαν ιδέα, πατριώτη, η χρησιμοποίησή της για άνομους σκοπούς φταίει και αντί να την υπερασπίσουμε σε σωστές κατευθύνσεις, αφήνουμε το κάθε εθνολαϊκιστικό ακροδεξιό καθίκι όπου γης να αλωνίζει (και φευ το ψηφίζουμε κιόλας) για να μας φέρει στο προσκύνειο την ιδιαιτερότητα του κάθε λαού την κάθε θρησκεία την κάθε κουλτούρα και βάσει αυτών να πορευτεί και όχι με πανανθρώπινες αξίες και αρχές........

    Ιστορικά, όταν οι ιδιαιτερότητες προβλήθηκαν κυρίαρχα οδήγησαν τους λαούς σε αλληλοσπαραγμό......και τα εθνικιστικά δήθεν πατριωτικά κινήματα της ευρώπης θα οδηγήσουν σε αιματοκύλισμα αργά ή γρήγορα.

    Οι ιδιαιτερότητες να υπάρχουν να είναι σεβαστές αλλά όχι κυρίαρχες στις πανανθρώπινες αξίες που όλοι γνωρίζουμε καλά, αλλά δεν τις θέλουμε γιατί θίγετε κάπου η τσεπούλα μας ή δεν το αντέχει η ηλιθιότητά μας......

    Και πάλι ιστορικά, η ανθρωπότητα μέσα από τραγωδίες προώθησε αρχές και αξίες, αλλά στην πορεία τις ξέχναγε και έβρισκαν έδαφος τα πιθήκια που λέω εγώ και φτου και πάλι από την αρχή....

    Φοβάμαι ότι ζούμε ημέρες μεσοπολέμου και αμέτοχοι παρακολουθούμε ή ακόμα και επικροτούμε τυχάρπαστους δημαγωγούς και λαϊκιστές........στο τέλος θάναι αργά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/11/16 17:03

    Μιλα πρακτικα..ποση συνταξη εχασες..ποσο καλυτερευσε η ζωη σου..δε πιστευω να μην πεινας τωρα που εχεις το ιντερνετ για χαλιουρημα...και ναι μεν γλυτωνεις μελανι αφου δε γραφεις αλλα πληρωνεις ρευμα και συνδεση αφου πληκτρολογεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/11/16 18:02

    Πωπω μαυρουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/11/16 18:04

    ΕΦΛΟΓΗCON

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος24/11/16 20:47

    ώώώπαααα εμφανίστηκαν τα στούκας του μπούρδα και του ταμτάκου........πάσο, δεν πολεμιέται η ηλιθιότητα....το εμπέδωσα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.