Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Η επικοινωνία (που) σκεπάζει την ουσία

Συντάκτης: Γιώργος Σταματόπουλος
Παίρνουν και δίνουν τα σημειολογικά από την επίσκεψη του πλανητάρχη στη χώρα μας. Μπερδεύονται οι γραβάτες, ο τρόπος που κάθονται οι δύο αρχηγοί, το βαδίζειν, τα προσωπεία, τα πρόσωπα κ.ο.κ.

Ετσι την κατάντησαν την πολιτική· ποιος είναι πιο ωραίος, πιο άνετος, πιο ανθρώπινος (!), πιο στυλίστας, πιο γουστόζικος εν τέλει. Αντε μετά να σχηματίσει γνώμη το πόπολο για το τι κρύβεται πίσω απ' όλα αυτά και ποια είναι η αλήθεια ή η πραγματικότητα μιας τέτοιας (σπουδαίας για το υπάρχον πολιτικό σύστημα) επίσκεψης του ηγέτη της μεγαλύτερης δύναμης του πλανήτη.

Η ουσία έχει χαθεί, άρα ταλαιπωρούμαστε από σημεία (και τέρατα) και συμβολισμούς, ξένους προς το σώμα της δημοκρατίας, ουδεμία επαφή έχοντες με την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία μιας μικρής χώρας. 
Και όμως, υπάρχουν πολλοί που πείθονται ότι η επίσκεψη Ομπάμα μπορεί να φέρει κάποια λύση, διέξοδο έστω, στο χρέος, στο προσφυγικό, στο Κυπριακό. Καλά είναι τα σύμβολα, ενίοτε υπερβαίνουν την πραγματικότητα, πλην όμως δεν φαίνονται τελεσφόρα· τροφοδοτούν πιθανώς την αυτοπεποίθησή μας (την υψιπετήν τοιαύτην) αλλά στο διά ταύτα, φούμαρα.

Αμερικανικές αοριστίες, παραπομπές στην αρχαία Ελλάδα και την Ακρόπολη, πάνω απ' όλα όμως η άσκηση της αμερικανικής πολιτικής, η αταλάντευτη στάση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη μεσόγεια ή βαλκανική ή μεσανατολική στρατηγική της.

Είναι αλήθεια ότι η επιλογή Ομπάμα να επισκεφθεί την Ελλάδα, αδιαφορώντας (;) για την Τουρκία, θεωρείται από αρκετούς σαν μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης· η χώρα καθίσταται το επίκεντρο της οικουμένης, έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Να 'μαστε λοιπόν, πάλι, μετά την εποχή Βαρουφάκη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κόσμου -ε, κι αν έπεσαν και μερικά δακρυγόνα δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο.

Ολος ο κόσμος θα μάθει ότι η λιτότητα εξακολουθεί να πνίγει τους απογόνους των μεγάλων φιλοσόφων και τραγικών, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι η αριστερή κυβέρνηση δεν είναι και τόσο αριστερή, παρά τις βαρυσήμαντες περί του αντιθέτου δηλώσεις των ηγετικών στελεχών της.

Δεν θα το μάθει από τις τηλεοράσεις αλλά από τη γλώσσα του σώματος -λένε- του Ελληνα πρωθυπουργού, που δεν ήξερε πώς να κρύψει την αμηχανία του και το δέος του απέναντι στον πλανητάρχη.

Ολα αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση, για εμψύχωση του ηθικού των πασχόντων Ελλήνων -ικανοποιούν τη ματαιοδοξία, πιθανώς, πολλών στελεχών που φωτογραφήθηκαν δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο· πέραν τούτου δεν φαίνεται κάτι ελπιδοφόρο για την ανάπτυξη και το κούρεμα του χρέους, για τα μέγιστα δηλαδή κακά της χώρας.



Υπερβολικός φαίνεται και ο χαρακτηρισμός «ιστορική επίσκεψη», αλλ' αυτό αφορά τους ιστορικούς του μέλλοντος και όχι τους πληβείους ή τους γενικά διαφωνούντες...

12 σχόλια :

  1. Ανώνυμος18/11/16 10:44

    ΣΩΣΤΟΣ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΩΣ ΚΑΘΕΣΑΙ ΤΙ ΦΟΡΑΣ ΠΩΣ ΣΤΕΚΕΣΑΙ.Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ.ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.ΟΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΓΙ ΑΥΤΟΝ.ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΟΝΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ.ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΖΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/11/16 16:19

    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΒΟΚΑΡΕΙΣ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΕ ΣΒΗΣΕΙ Ο ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΠΡΙΝ ΣΕ ΑΡΧΙΣΩ ΣΤΑ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/11/16 20:39

    Α ΡΕ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΕ ΠΟΥ ΜΙΛΑΣ ΕΣΥ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ. ΕΓΩ ΠΑΝΤΑ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΚΕ ΕΠΑΜ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑ.ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ.ΚΑΙ ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΝ ΓΛΑΝΙΤΣΙΩΤΗΣ.ΕΙΣΑΙ ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙΓΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/11/16 21:53

    ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΕ. ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΔΕΝ ΛΙΠΟΘΥΜΑΝΕ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΠΩΣ ΕΠΙ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.ΔΕΝ ΑΚΟΥΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΛΙΠΟΘΥΜΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος18/11/16 22:32

    ποσο γελοιος γεραντησες ρε ρεντεζελα......ενας φιλος απο τα παλια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος18/11/16 23:22

    Ποιος ρεντεζελας ρε χαζε..προβοκατορας ειναι αυτος..αει κακομοιρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος19/11/16 08:35

    δεν ξερω να κανω αντιγραφη τα παλια σου σχολια να δεις οτι αυτα εγραφες και αντε κρυψου.....κανεις οτι δε θυμασαι κιολας......μας περνας ηλιθιους ρε ρεντεζελα και μη με κανεις να παρω το μερος αυτου που δε θελω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος19/11/16 08:37

    αληθεια αφου εισαι ο ρεντεζελας γιατι δε γραφεις κεφαλαια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος19/11/16 14:00

    Ο ΝΕΟΤΑΞΙΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ.ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΘΑ ΣΑΡΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΤΗ ΛΕΠΕΝ ΤΟΝ ΦΑΡΑΤΖ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΒΗΝΕΙ.ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΟΤΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΣΑΙΤ ΘΕΛΕΙ. ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΘΑ ΥΠΕΡΗΣΧΥΣΕΙ.Ο ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΗΡΩΙΚΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος19/11/16 15:15

    Η πλαστοπροσωπια σου βαραει κοκκινο..λιγο ακομα καιθα γραφεις παρλαπιπες...ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος19/11/16 15:35

    απο τις πολλες σφαλιαρες ο ρεντεζελας κουδουνισε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος19/11/16 18:28

    Σαββατιατικα δεν παιρνεις τη γρια να πατε για κανα τσιπουρο Ρεντεζελας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.